2024. május 4. - Mónika, Flórián

Jelentősen lerövidülhetnek a határidők

Jelentősen lerövidülhetnek a peres és nemperes eljárások ügyintézési határidejei; a kormány szerdán fogadta el az ezt lehetővé tevő törvényjavaslat-csomagot - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.
2008. április 25. péntek 14:22 - Hírextra

Emlékeztetett rá: a kormány célja a bírósági eljárások gyorsítása, a magasabb színvonalú, olcsóbb bírósági ügyintézés biztosítása. Ennek érdekében szerdán a kormány olyan törvényjavaslat-csomagról döntött, amely hatékonyabbá teszi a jogérvényesítést a peres és nem peres eljárásokban egyaránt. A törvénycsomag része a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása, a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása, valamint az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslat.

A törvényjavaslat eredményeként a vitás kérdések elintézése gyorsabb, olcsóbb lesz az ügyfelek és hatóságok számára - jelentette ki. Hozzátette: több lehetőség lesz majd a perek elkerülésére; a javaslat azt ösztönzi, hogy még a bírósági szak előtt megegyezés szülessen a felek között.

Ennek érdekében bővítik a közjegyzők permegelőző szolgáltatásainak körét, így a jövőben nemcsak a bírságtól lehet majd kéri peren kívüli igazságügyi szakértő kirendelését, hanem közjegyzőtől is. A szakértő szakvéleménye egyrészt hozzásegítheti a feleket a peren kívüli megegyezéshez, másrészt ha mégis bírósághoz fordulnak, a szakvélemény felhasználható a bíróság előtt, s ez is gyorsítja az ügyintézést.

A javaslat nyomán olcsóbb is lesz az ügyintézés, a peren kívüli közvetítést igénybevevők fele akár 50 százalékos illetménykedvezményre is jogosult lesz a jövőben, a kedvezmény legfeljebb 50 ezer forintig terjedhet.

Több lesz a fizetési meghagyással peren kívüli szakban lezárható ügy, mert a polgári perrendtartásról szóló törvényben javaslatot tesznek a kötelező értékhatár megemelésére. Például a be nem fizetett parkolási bírság miatt indult eljárásban az ügyfél a bíróságnak benyújtja a tartozás rendezése iránti kérelmet, amit a bíróság kézbesít az adósnak, és ha az elfogadja, a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, végrehajthatóvá válik, vagyis nem kerül sor peres eljárásra - magyarázta.

Hozzátette: jelenleg 200 ezer forint alatt kötelező megkísérelni a kárrendezés ezen módját, a jövőben ez a határ egymillió forintig emelkedik, vagyis egymillió forint alatti tartozás esetében meg kell kísérelni a kárt így rendezni, és csak utána lehet bírósági szakba emelni az ügyet. Ezzel a kormány várakozásai szerint több ügy rendeződhet peren kívül, jelentősen csökkentve ezzel a bíróságok leterheltségét.

További változás, hogy 2009. január 1-jétől bővül az elektronikus ügyintézés lehetősége az igazságszolgáltatásban, mert elektronikus formában is lehet majd ajánlatot tenni a bírósági végrehajtási árverések során. Július 1-jétől pedig a fizetési meghagyás elektronikus benyújtására is lesz lehetőség.

Az is gyorsítja az ügyek elintézését, hogy az egymillió forint alatti ügyekben megváltoztatják a perrendtartás szabályait: a peres feleknek nyolc napon belül kell beszolgáltatni minden szükséges bizonyítékot, a bíróságoknak 45 napon belül meg kell kezdeni az ilyen ügyek tárgyalását, és két tárgyalási forduló között nem telhet el több 30 napnál.

Ennek eredményeként a ma évekig elhúzódó perek 3-6 hónap alatt döntéssel zárulhatnak - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását