2024. április 28. - Valéria

Könnyű propagálni a náci ideológiát

Ideje lenne már, hogy Szerbiában meghozzák a náci eszmék terjesztését tiltó törvényt - jelentette ki a Blic című belgrádi újságnak Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója annak kapcsán, hogy megfeneklettek a szerb főváros egyik sz
2008. április 25. péntek 17:27 - Hírextra

A múlt évben Dusan Zabunovic, a Mr. Prezident tulajdonosa, az üzletmenetet fellendítendő, úgy döntött, hogy "diktátorszobákat" alakít ki. Egyebek között Adolf Hitler, Joszif Sztálin, Benito Mussolini, Alberto Noriega (volt panamai elnök) szellemét megidéző helyiségeket csináltatott - a Hitler nevét viselő vendégváróban például a fekete, illetve a sötét színek dominálnak, s az ágy fölött a Führer jókora, zord tekintetű portréja lóg.

A névadót ábrázoló festmény a többi "diktátorszobában" is megtalálható, s mindegyikből jutott a szálloda éttermébe. A tulajdonos nagyon elégedett az ötletével, mert alaposan megdobta a vendégforgalmat - a Hitler-szobát például csak hetekkel előre lehet lefoglalni.

Ez sokak érzéseit sérti. Artur Kol, Izrael belgrádi nagykövete is tárgyalt Dusan Zabunoviccsal, aki megígérte, hogy eltávolítja a szállodából Hitler képét, de aztán mégsem tette. Az üzleti érdek erősebbnek bizonyult a jó érzésnél.

A szerb hatóságok pedig - bár őket is felszólították a közbelépésre - egyelőre tétlenek. A belügyminisztérium szerint az ügyészségnek kellene lépnie: rendőrségi vizsgálatot kérni annak megállapítására, hogy ki és miért helyezte el a szállodai szobában és étteremben a Führer képét, majd vádat emelni a faji, vallási és nemzeti hovatartozás miatti gyűlöletet, illetve a közbotrányokozást tiltó törvények alapján.

Az ügyészség szerint azonban nincs olyan szerb jogszabály, amely szankcionálja a náci eszmék propagálását szolgáló ruházati elemek, jelvények viselését, az ilyen fényképek, festmények közszemlére tételét. Ez sokaknak nem tetszik, és mi sem tartjuk jónak ezen eszmék propagálását, ám a törvény nem tiltja sem a horogkereszt viselését, sem Hitler képének kifüggesztését valaki szobájában - mondta a Blicnek az ügyészség képviselője.

Szerbiában több fasiszta ideológiát valló szervezet - Vér és Becsület, Skinhedsi, Nemzeti Arcvonal, Rasni Nacionalisti - Rasonalisti (játék a faji nacionalisták kifejezéssel és a racionalisták szóval)- is működik. A rendőrségi nyilvántartásban hatszáz, szélsőséges náci ideológiát valló személy neve szerepel. A többségük belgrádi, de szép számmal vannak köztük újvidékiek és nisiek is.

A dél-szerbiai Nis közelében a múlt héten a náci szervezetek Hitler születésnapját ünnepelték, s a rendőrség 24 személyt őrizetbe vett, de csak kettő ellen emeltek vádat jogosulatlan fegyverbirtoklásért, a rendőrök munkájának akadályozásáért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását