2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megbénulhat a londoni közlekedés a metrósztrájk miatt

Metrósztrájk kezdődött hétfőn késő este Londonban, miután a munkaadó nem jutott egyezségre a szakszervezetekkel a tervezett leépítések ügyében.
2010. szeptember 7. kedd 08:46 - HírExtra
A London Underground összesen 800 munkahelyet akar megszüntetni a kisebb állomások jegypénztáraiban, arra hivatkozva, hogy az elektronikus bérletek terjedésével egyre kevesebben vesznek jegyet, és a pénztárak kihasználatlanok. Az érdekképviseletek szerint a terv az utasok biztonságát veszélyezteti. Ez a tavaly nyári óta a legnagyobb közlekedési sztrájk Nagy-Britanniában, és minden bizonnyal hatalmas felfordulást okoz az egyébként is folyamatos káosszal küszködő londoni tömegközlekedésben.

A London Underground azzal érvel, hogy egyetlen állomás sem marad személyzet nélkül. Hozzátették: nem tömeges elbocsátásról van szó, hanem arról, hogy a kijelölt munkahelyeket üresedés esetén nem töltenék be.

Megegyezés mindazonáltal a hétfő esti határidőig nem született, így az egyelőre 24 órásra tervezett sztrájk elkezdődött. A szakszervezetek az egyezség elmaradása esetére később további sztrájkok sorát tervezik.

A tizenkét fővonalból álló, 400 kilométeres londoni metróhálózat napi 3,5 millió - évente csaknem 1,3 milliárd - utast szállít. Mivel Londonban néhány déli külső városrészt leszámítva nincs villamos, a tömegközlekedés lebonyolítása a sztrájk ideje alatt teljes mértékben a buszhálózatra marad, a buszközlekedés azonban a folyamatos torlódások miatt metrósztrájk nélkül is rendszerint igen lassú.

A Transport for London nevű városházi cég, amely London tömegközlekedésének irányításáért felelős, mindenesetre száz pótbuszt helyez forgalomba kedden üzemkezdettől, és a Temzén is sűrített vízibuszjáratok működnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását