2024. május 7. - Gizella

Képviselők a tervről

Kaposvár országgyűlési képviselői, Lamperth Mónika és Kolber István szerint az elmúlt időszakban "Somogyban összenőtt, összezavarodott" két fogalom: a területfejlesztés és a területrendezés.
2008. április 25. péntek 17:53 - Hírextra

A szocialista párt politikusai, a párt megyei elnökei erről pénteken Kaposváron tartott közös sajtótájékoztatójukon beszéltek annak kapcsán, hogy miután a kormány beterjesztette a parlament elé az Országos Területrendezési Tervet (OTT), Kaposvár polgármestere, a megyei közgyűlés elnöke és több fideszes országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott: a terv jelenlegi formájában rendkívül hátrányosan érinti a várost és megyét.

A területfejlesztés és a területrendezés két külön fogalom, amit azért fontos szétválasztani, mert előbbi rögzített dokumentuma az Új Magyarország Fejlesztési Terv, ami azt határozza meg, hogy mit akarunk fejleszteni, utóbbi pedig azt, hogy a térrel fizikailag hogyan gazdálkodunk, a különböző infrastrukturális hálózatokat hogyan helyezzük el, különböző természeti erőforrásokkal hogyan gazdálkodunk - magyarázta Kolber István fejlesztéspolitikai államtitkár.

Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője szerint az OTT kapcsán megszólalt politikusok olyasmit kérnek számon a rendezési tervtől, ami a fejlesztési tervbe tartozik.

"Az a törvény, ami területrendezési törvényként most a parlament tárgyal, nem azt jelenti, hogy ami oda le van írva, azok a fejlesztések valósulnak meg - az egy külön döntés -, hanem, ha megvalósulnak, akkor körülbelül olyan elhelyezésben lehet majd őket rendezni" - mondta az államtitkár.

Ismertetése szerint módosító javaslataik egyike arra irányul, hogy Taszár és ennek részeként Kaposvár logisztikai központ legyen, amire álláspontjuk szerint akkor van esélyt, ha Taszár egy interkontinentális cargo repülőtér lesz.

Taszár - még mintegy 45 repülőtérrel együtt - azért nem szerepel az Országos Területrendezési Tervben "mert nem állami fejlesztés, nem állami akaraton múlik" - közölte Kolber István. Hozzátette: ezekben az esetekben "azt a filozófiát követte a törvény, hogy döntsék el a megyei rendezési tervekben, hogy mit akarnak csinálni".

Lamperth Mónika tájékoztatása szerint amikor a kormány tárgyalt az Országos Területrendezési Tervről, "már látszott", hogy Kaposvár és térsége érdekében bizonyos korrekciókra lesz szükség.
"Mivel feszes volt a határidő (...), ezért abban állapodtunk meg Bajnai Gordon szakminiszterrel, aki ennek a törvénynek a gazdája, hogy a szükséges korrekciókat a parlamenti szakaszban, mint országgyűlési képviselő fogjunk kezdeményezni"- fűzte hozzá.

A módosító indítványokról már egyeztettek a szakminiszterrel és a kormány támogatja azokat - közölte a szociális és munkaügyi miniszter, Kaposvár országgyűlési képviselője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását