2024. május 17. - Paszkál

A perthi bíróság dönthet

Az ausztrál legfelsőbb bíróság döntése értelmében a perthi városi bíróság dönthet Zentai Károly (Charles Zentai) kiadatásáról - mondta el az MTI megkeresésére szerdán az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szóvivője annak kapcsán, hogy az ausztrá
2008. április 23. szerda 16:20 - Hírextra

A kiadatási eljárás folyamatáról szólva elmondta: ha a perthi helyi bíróság úgy határoz, hogy Zentai Károly kiadható Magyarországnak, akkor a döntést az ausztrál belügyminiszter hozza meg magáról a kiadatásról - tette hozzá Horváczy Emese. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a miniszteri döntés ellen Zentai Károly fellebbezéssel élhet és csak ennek elbírálása után születhet a kiadatásról végleges döntés.

Az ausztrál legfelsőbb bíróság döntéséről a szerdai ausztrál sajtó számolt be: a bíróság kimondta, hogy az ausztrál kiadatási törvény érvényes a 86 éves férfira, akit azzal gyanúsít Magyarország, hogy 1944-ben katonaként harmadmagával Budapesten megkínozta és megölte a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. Zentainak így az eljárás részeként meg kell jelennie a perthi városi bíróság előtt, addig azonban még néhány hónap is eltelhet.

Zentai tagadja a vádat, azt hangoztatva, hogy már a Balázs Péter halála előtti napon elhagyta Budapestet. A fellebbezésben védői arra hivatkoztak, hogy az ausztrál kiadatási törvény 19. cikkelye alkotmányossági okokból érvénytelen. A legfelsőbb bíróság 6:1 arányban utasította el a fellebbezést.
Zentai Károly ellen a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést, amely alapján a magyar Katonai Ügyészség vizsgálta az ügyet, majd a magyar kormány 2005 elején kérte Zentai kiadatását az ausztrál hatóságoktól. A Fővárosi Bíróság március 3-án nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a feltételezett háborús bűnös ellen.

Zentait 2005. július 8-án - a magyar kiadatási kérelem alapján - letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását