2024. május 2. - Zsigmond

Elfogadhatatlan a magyar oktatás színvonalának csökkenése Szlovákiában

Magyarország nem tartja elfogadhatónak, hogy csökkenjen a magyar nyelvű oktatás színvonala Szlovákiában - mondta Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára pénteken az MTI-nek. A szakállamtitkárt annak kapcsán kérdezte a távirati iroda, hog
2008. április 25. péntek 22:29 - Hírextra
Ha ez olyan változtatás, ami arról szól, hogy rosszabb körülmények között, kevesebb óraszámban, rosszabbul lehessen magyarul tanulni Szlovákiában, az nyilván nem akceptálható pozíció - mondta Gémesi Ferenc.

Az, hogy minőségi alapon meg akarják változtatni az oktatást, az még elfogadható lenne. Viszont nem elfogadható az a helyzet, amelyben azt érezhetik a szlovákiai magyarok, hogy modernizációnak hirdetett változás során hátrány éri őket - mondta a szakállamtitkár.

Gémesi Ferenc szerint nemcsak az óraszám a fontos, hanem a minőség. Nem a számháború a lényeg, hanem az, hogy ez egy politikai folyamat-e, vagy nem - tette hozzá.

A magyar kormány reméli, hogy az oktatási törvény végszavazásáig lesznek értelmes korrekciók, és megoldódnak azok a neuralgikus kérdések, amelyek fontosak a szlovákiai magyarok számára - húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy ha sérül a magyar nyelvi oktatás színvonala Szlovákiában, akkor elmaradhat-e a tervezett kormányfői találkozó, Gémesi Ferenc azt mondta: egyelőre nehéz válaszolni erre a kérdésre.

Az elmúlt időszakban voltak előrelépések a felvidéki magyarokat érintő kérdésekben, de még mindig vannak olyan témák, amelyek neuralgikusnak hatnak. Az anyanyelvi oktatás kérdése nagyon fontos a kétoldalú kapcsolatokban - tette hozzá.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek azt mondta: a Külügyminisztérium egyelőre tájékozódik a kérdésben.

A pozsonyi Pravda pénteki értesülése szerint a szlovák oktatási miniszter a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) tett állítólagos ígérete ellenére is olyan állami oktatási programtervezetet írt alá, mely szerint a szlovákiai magyar iskolákban mégis csökken a magyar nyelv oktatására szánt eddigi óraszám: amit elvesznek belőle, azzal a szlovák nyelvoktatás óraszámait bővítik.
Az MKP pénteken közleményben tiltakozott a miniszteri döntés ellen.

Időközben a magyar oktatás mellett fellépő érdekvédelmi szervezetek, szülők, pedagógusok szövetségei jelezték: ha a tervek megvalósulnak, a polgári engedetlenség jeléül az utcára vonulnak. Csütörtökön este már sok szlovákiai magyar iskolában tartottak szülői értekezletet, és aláírták az oktatási miniszternek és a házelnöknek címzett tiltakozó állásfoglalást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását