2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A gazdagok tovább élnek

Növekedett az utóbbi években az amerikai polgárok átlagos életkilátása, de ez főleg a gazdagokra vonatkozik és a jövedelem mértékétől függő átlagéletkor szempontjából a társadalmi különbségek az utolsó két évtizedben fokozódtak.
2008. április 25. péntek 22:12 - Hírextra
Az Egyesült Államokban a 2000-ben kiadott jelszó: "Egészséges emberek 2010" azt célozta, hogy "eltüntesse az amerikai társadalom különböző rétegei között észlelhető egészségkülönbségeket", amelyek jól láthatóan érvényesültek a magasabb jövedelmű és a rossz gazdasági helyzetben élő polgárok csoportjai között, de hasonló módon megjelentek például a különböző etnikumok közt is.
Gopal K. Singh, a téma egyik közismert szakértője hangsúlyozta, hogy a statisztikai adatok szerint a növekvő társadalmi-gazdasági különbségek következtében az életkilátások közötti szakadék tovább mélyült. Ez már az újszülöttek túlélési esélyeiben érvényesül, de valamennyi korcsoportban is egyértelműen kimutatható.

Singh ismertette, hogy 1980-82-ben az USA legmódosabb polgárai átlag csaknem három évvel éltek tovább, mint a legszegényebbek. Ez a különbség még nagyobb lett 1998-2000-re, amikor a gazdagok élettartama átlag 4,5 évvel haladta meg a szegényekét - a jómódúak életkilátása 79,2 esztendőnek bizonyult, a rossz gazdasági körülmények között élőké csak 74,7 év volt.
Ezredfordulónk kezdetén az Egyesült Államok szegény területein élő férfiak tíz évvel korábban haltak meg, mint az ország gazdag államainak jómódú hölgyei: az előbbi csoportba tartozók remélt élettartama 71,5 év volt, az utóbbiaké 81,3 esztendő.

Még kifejezettebb volt az életkilátásokban érvényesülő eltérés, ha azt a két végletet mérték össze, hogy hány esztendőt remélhetett egy szegény családban élő fekete férfi - 66,9 évet -, illetve egy gazdag fehér asszony - 81,1 évet -, vagyis a különbség meghaladta a 14 esztendőt.
A kutatók szerint a mélyülő szakadék több okkal magyarázható. Egyik az, hogy a korszerű, tudományos orvoslás, főleg a szív- és érrendszeri betegségek és a rosszindulatú daganatok korai fölismerésében, hatékony kezelésében ért el rendkívüli eredményeket, de ezek elsősorban a jómódú és jól tájékozott emberek számára váltak könnyebben elérhetővé.

Jól kimutatható, hogy az egészségesebb életvitel, például a dohányzás abbahagyása, a rendszeres mozgás, a kedvezőbb táplálkozás elsősorban a jobb gazdasági helyzetben élő, magasabban iskolázott családok körében terjedt el.

A kisebb jövedelmű emberek kockázatosabban, veszélyesebb környezetben élnek és dolgoznak, szokásaik, ételeik nem felelnek meg az egészséges körülményeknek. Egészségbiztosításuk is gyengébb, ritkábban jutnak orvoshoz, kerülnek vizsgálatra, kevesebb hatékony gyógyszert szednek.

A szakértők kiemelték, hogy a szegényebb rétegek között igen gyakori az "egészség-analfabetizmus". Több vizsgálat igazolta, hogy a rosszul iskolázott, szegény emberek például a gyógyszerek tájékoztatóját nyelvi gondok miatt alig tudják elolvasni és általában nem értik. Ugyanez vonatkozik az egészségügy minden területére, miközben a magasan képzett, internetet használó emberek rendkívül sok egészségügyi ismeretet kapnak, szinte folyamatosan és azokat föl is használják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását