2024. április 28. - Valéria

A rák megelőzése legyen mindennapjaink része

A rák a leggyakoribb halálozási ok Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után. A Magyar Rákellenes Ligát (MRL) azért hozták létre tizennyolc évvel ezelőtt, hogy kiemelten közhasznú civil szervezetként segítse a rák elleni küzdelmet, és támogass
2008. április 25. péntek 09:32 - Hírextra
Dr. Vasváry Artúrné előre bocsájtja:

- Mindenkinek tudnia kell, hogy a rák ma már legyőzhető. Sokan vannak, akik elmondhatják magukról, hogy valóban meggyógyultak. A klubban őket kértük fel, hogy beszéljenek a betegségről, a küzdelemről, az élni akarásról. Ezek a beszélgetések reális biztatást adnak azoknak az embereknek, akik most küzdenek a kórral, ugyanakkor üzenet a társadalomnak, hogy igenis törődjünk az egészségünkkel, figyeljünk a testünkre, ne az utolsó pillanatban menjünk orvoshoz!

- A rákkeltő anyagokról, a veszélyekről és a megelőzésről sokat hallunk. Beszélnek a vegyi anyagok vagy a napozás ártalmairól, az elhízás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás kockázatairól. Ám úgy tűnik, az emberek csak akkor ijednek meg, amikor szembesülnek a betegséggel.

- Sajnos jellemző a magyar emberre, hogy mindig mindent jobban tud a másiknál, jelen esetünkben a szakorvosnál. A rák alattomos betegség, nagyon lassan fejlődik, néha 6-7 év alatt alakul ki egy emlőrák. Megfelelő diagnosztikával nagyon korai szakaszban ki lehet mutatni a kezdődő elváltozást, amikor még semmit sem érez az ember. Azt kellene megérteni, hogy ezzel a betegséggel akkor van a legtöbb esélyünk, ha nagyon korán felismerjük! Ha bármilyen elváltozást észlelünk, bízzuk szakemberre annak eldöntését, hogy kóros folyamatot jelez-e, vagy sem. Jó volna, ha az emberek nem csak a kockázatokat ismernék, hanem azt is tudnák, miért veszélyesek. Valóban csak legyintenek - például az elhízástól óvó szavakat hallva - pedig még az emlőrák esetében is az egyik rizikófaktor a rendellenes testsúly. Azért, mert az emlőrák hormonális eredetű is lehet. Nem véletlen, hogy klimax után, amikor a hormonháztartás felborul, gyakrabban találkozunk a betegséggel. De fiúk esetében említhetném a hererákot, szerencsére a fiatalok szép számmal jelentkeznek szűrővizsgálatra - állítja az MRL elnöke.

- Ön - ritka kivételként - megszólította most ez ügyben a férfiakat, noha a nőkhöz sokkal gyakrabban szólnak a rákellenes felvilágosító műsorok, programok.

- Az tény, hogy sokkal nagyobb számban betegszenek meg a nők mellrákban, méhnyakrákban, mint a férfiak hererákban. A tömeges szűrést ezért a férfiak esetében nem érdemes bevezetni, viszont a figyelmeztető tájékoztatás számukra is elengedhetetlen. A felvilágosító munkában nagy szerepük lenne az iskoláknak. Külön tanórát persze hiába is szeretnénk, így az ismereteket ott kell tudatosítani, ahol éppen helye van. Ennek érdekében készítettünk egy tanároknak szóló segédkönyvet, amelynek a segítségével akár biológia, testnevelés, vagy esetleg irodalomórán is szembesíthetjük a diákokat a korai felismerés és megelőzés fontosságával. Például magyarórán József Attila élete kapcsán megemlíthető a szeretett édesanya, aki méhnyakrákban halt meg.

 Elmondhatjuk, ha már abban az időben lett volna rákszűrés, talán a költő nem veszíti el olyan korán a "Mamát". Sokszor elég egy mondat, amivel ráirányíthatjuk a gyerekek figyelmét az egészség fontosságára - hangsúlyozza a Rákellenes Liga elnöke, zárásként még így egészítve ki az előbbi gondolatsort: - Persze egyedül a pedagógusoktól nem várhatunk csodát. Segíteniük kell őket a védőnőknek, az iskolaorvosoknak is, hiszen szakismereteik átadásával, közösen sikeresebb lehetne a megelőző, felvilágosító munka. Amelynek nem kell riasztásként hatnia, hiszen nem ez a célunk, hanem az, hogy a fiataloknak a rákbetegségről is tényszerű ismereteik legyenek, a megelőzés pedig mindennapjaik része legyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását