2024. április 19. - Emma

Brutál festményt találtak

Jacob Jordaens (1593-1678) flamand festő egyik leghíresebb alkotásának legrégebbi ismert változataként azonosítottak egy festményt, amely csaknem 60 évig díszítette a brüsszeli Saint-Gilles kerület városházájának egyik helyiségét.
2020. december 9. szerda 08:10 - HírExtra

A szent családot ábrázoló festmény az 1960-as évek óta lógott az egyik iroda falán, mígnem egy 2019-es leltárkor meg nem vizsgálták az épületben lévő mind a 800 műalkotást - írja a BBC.
    
A Belgium kulturális örökségének tanulmányozásával és megóvásával foglalkozó Institut royal du patrimoine artistique szerint az egészen tavalyig másolatnak vélt alkotásról kiderült, hogy 1617-ből vagy 1618-ból való.
    
A gyermek Jézust, Józsefet, Máriát és annak édesanyját, Szent Annát ábrázoló festmény különböző változatait a New York-i Metropolitan Múzeum, a szentpétervári Ermitázs és a müncheni Alte Pinakothek őrzi.
    
A Saint-Gilles-i festmény fatáblájának részletes elemzése révén a szakértők a kompozíció legrégebbi ismert verziójaként azonosították a képet.
    
A felfedezés egy másik meglepetést is tartogatott a szakértők számára. A fatábla ugyanis ugyanabból a fából készült, amelyet egy másik barokk mester, Anthony van Dyck flamand festő is használt a képeihez.
    
"Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a fiatal Jordaens és Van Dyck egyidőben tevékenykedett Peter Paul Rubens műhelyében" - mondta Joost Vander Auwera, a belga Királyi Szépművészeti Múzeum kurátora.
    
A festményre egyéves restaurálás vár, mielőtt csatlakozik "a világ egyik legnagyobb Jacob Jordaens-gyűjteményéhez" a Királyi Szépművészeti Múzeumban 2021 végén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását