2024. május 27. - Hella

Székhelyi leköszön

Emelkedő pályán álló népszínházként zárja az elmúlt öt esztendőt a Szegedi Nemzeti Színház - mondta csütörtökön az MTI-nek az időszakot értékelve Székhelyi József leköszönő főigazgató, aki május végén egy önálló esttel búcsúzik a közönségtől.
2008. április 24. csütörtök 14:07 - Hírextra
A június végéig még hivatalban levő igazgató kifejtette: a szakma szerint régebben megvalósíthatatlan tervek teljesültek, a szegedi nemzeti legalább három megyei jogú város színházának összteljesítményét meghaladóan teljesített ez alatt az öt év alatt.
Az eredményekről elmondta: vezetése idején megnyílt a Kisszínház, volt egy felújítás a Nagyszínház épületében, átalakították a dorozsmai üzemházat és megmentették az enyészettől.

Emellett a társulat több tagja neves elismerést, például Liszt- vagy Kossuth-díjat kapott.
A múltat felidézve elmondta: kilábaltak a csaknem 400 millió forintos hiányból, a bizalomvesztésből, a nézők elpártolásából, sőt mostanra szinte minden előadás teltházas, és vannak olyanok, melyeket csaknem olyan ünneplés fogad, mint a világhírű tenor José Cura előadását.

A direktor elárulta: különösen büszke arra, hogy az együttes megfiatalítása közben néhány olyan különleges sorsot is elkönyvelhettek, melyek soha nem teljesedtek volna be, hogyha a direktor nem akkora "mindenre elszánt gazember" mint amekkora - mondta Székhelyi József. Ezek olyan szegedi fiatalok, akik ma New Yorkban, Sanghajban, Velencében öregbítik a város hírnevét, visszaigazolva azt, hogy hogyan lehet olyan dolgokat alkotni, amikre megfogalmazása szerint ráírhatjuk: Madei in Szeged.

A jövőről szólva elárulta: amennyiben egészsége engedi, továbbra is áll a szegedi közönség rendelkezésére mint színész vagy akár mint rendező.

A direktor egyébként május 23-án Írásba adom címmel önálló szerzői esttel búcsúzik. A Kisszínházban tartandó előadáson egy közérzeti-közéleti álnaplót hallgathatnak meg a nézők Székhelyi József tollából. Az est bevétele a Solve Szolidaritási Alapítvány alapjába folyik majd be, melyet a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjai és rászoruló művészei számára hozott létre a direktor egy millió forintos tőkével másfél évvel ezelőtt.

Székhelyi József színművészt 2003 áprilisában választotta meg a szegedi közgyűlés a színház főigazgatójává. Az önkormányzat azt követően írta ki öt éve a főigazgatói pályázatot, hogy az intézmény előző vezetője, Korognai Károly - miközben az eladósodott színház gazdálkodását önkormányzati biztos felügyelte - lemondott.

Székhelyi József tavaly novemberben jelentette be, hogy nem indul újra a vezetői tisztségért. A csongrádi megyeszékhely közgyűlése februárban Gyüdi Sándort, a Szegedi Szimfonikus Zenekar karnagyát választotta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójává öt esztendőre.
Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész 1971-ben végezte el a színművészeti főiskolát. Pályáját a kecskeméti Katona József Színházban kezdte, majd többek között tagja volt a Madách Színháznak és a Nemzeti Színháznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását