2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Égből zuhant potyautasok

Potyautasok/Beheld címmel látható Graeme Miller installációja szerdától Budapesten, az Óbudai Társaskör Galériában; az angol művész tárlata olyan európai helyszíneket mutat be, ahol potyautasként rejtőző illegális bevándorlók zuhantak ki a leszállni készü
2008. február 19. kedd 20:45 - Hírextra
Mint azt Csizmadia Alexa, a kiállítás kurátora az MTI-nek kedden elmondta, Londonban látta Graeme Miller kiállítását, és fontosnak érezte, hogy itthon is bemutassák, mivel Magyarország mára migrációs célországgá, célponttá vált.

Az installáció tíz üvegtálból áll, amelyekben fotókon mutatja be a művész egy-egy tragédia helyszínét. A látogató különleges nézőpontból, a földön fekvő szemével láthatja az eget a franciaországi családi ház kertjéből, az angol élelmiszeráruház parkolójából, vagy a németországi erdőszéli rétről, ahol egy-egy repülőből kizuhant potyautas testét megtalálták.

A kör alakú, halszem optikával készült fotókon a teljes égbolt látható, mintha burát borítanánk a tájra. A tálak felemelésével a helyszínen rögzített hangokat lehet hallani, madárcsicsergést, repülőgépek zaját, bevásárlókocsi nyikorgását - érzékeltette az installáció hatását Csizmadia Alexa.

Kiemelte: az installációban szereplő fotók elkészítését minden esetben komoly kutatómunka előzte meg.

A fotók képzőművészeti alkotások, melyek mögött súlyos emberi tragédiák rejlenek. Minden fotó alatt olvasható a helyszín és az időpont, ahol és amikor a tragédia történt - mutatott rá Csizmadia Alexa. Példaként egy franciaországi esetet említett, amikor egy családi ház kertjébe zuhant egy menekült, s a családban olyan mély nyomot hagyott az eset, hogy sírkövet állítottak az elhunyt emlékére a temetőben.

Graeme Miller azonban - saját bevallása szerint - installációjával nem emléket kíván állítani azoknak az emigránsoknak, akik a repülők futóművében indultak utolsó útjukra.

"A horizont határokat jelenít meg, melyek népcsoportokat és kultúrákat választanak el, embereket; élőket és holtakat. Mindazok, akik átzuhantak ezen a horizonton, akik a közös légtérből a bonyolult tulajdonjogok szabdalta földekre zuhantak, a határ egyik oldalához sem tartoznak; fennakadtak a köztes térben" - írja munkájáról a Londonban élő képzőművész, zeneszerző, színész.
Az installáció Budapesten március 9-ig látható, következő állomása Glasgow lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását