2024. április 27. - Zita

Nem lesz holding a fővárosi kórházakból

Másodszor is meghiúsult a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettesnek az önkormányzat egészségügyi intézményeinek holdingszerű átalakítását célzó javaslatának elfogadása.
2008. április 24. csütörtök 15:11 - Hírextra
A délelőtt leszavazott javaslat az SZDSZ által ez ügyben kért frakciószünet után került ismét napirendre. Horváth Csaba közérdekre hivatkozva szorgalmazta előterjesztésének újbóli tárgyalását, illetve elfogadását.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető sérelmezve, hogy a kormánypártok jogszerűtlenül, rendre ismét napirendre veszik az egyszer már elutasított előterjesztéseket, "Isten nevében" arra kérte őket, hogy legalább "szánalmas indokolás" nélkül döntsenek az újbóli napirendre vételről.
John Emese SZDSZ-frakcióvezető, az egészségügy szerkezetátalakításának szükségességéről kialakult többpárti egyetértésre hivatkozva jelezte, hogy megszavazzák a főpolgármester-helyettes javaslatát. Gy. Németh Erzsébet (MSZP) szerint az előző közgyűlésen nem tárgyalt főpolgármester-helyettesi javaslat előnyére átalakult. Kifejezte reményét, hogy a főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján a tanulmánykészítésre, a programiroda kialakítására és a kórházi zrt. megalakítására biztosítandó 400 millió forint nem lesz kidobott pénz. Kifogásolta a 10 fős programiroda létrehozását, mondván, hogy a 30 fős városházi egészségügyi ügyosztály is el tudná látni ezt a feladatot. A politikus ugyanakkor támogatta a fővárosi egészségügy átalakítását, hangsúlyozva, hogy ahhoz 18 éve "nem nyúltak hozzá".

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető közölte, hogy demokratikusan vették ismét napirendre ezt az előterjesztést. Hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen az egészségügy átalakítása a betegek jobb ellátásához. Hozzátette: jelenleg az is előfordul, például az Uzsoki utcai kórházban, hogy "csecsen körülmények között injekciózzák a betegeket".

Pesti Imre (Fidesz) megismételte a korábban elutasított döntéshozatal során elmondott érveit. Leszögezte, hogy nem az egészségügy átalakítása ellen vannak. Ehhez azonban szerinte tudni kellene, hogy mit is akarnak és, hogy mennyibe kerül mindez. Ezért is célszerűbb, ha először elkészül a hatástanulmány és csak utána döntenek a holdingszerű átalakításról.

Horváth Csaba a gyógyítás minőségének fontosságát hangsúlyozva, egyebek közt azért tartotta indokoltnak az általa javasolt döntéseket, hogy elkerüljék a Schöpf-Merei Kórháznál kialakult helyzetet. Mint mondta, azzal, hogy a közgyűlés most nem döntött az intézmény végelszámolásáról, 100 millió forint közpénzt pazarolnak el. Az előterjesztést végül Balogh Pál (MSZP) hiányzó szavazata miatt nem fogadta el a közgyűlés. A szocialista politikus előbb géphibára, majd arra hivatkozott, hogy nem elég erősen nyomott gombot. Az ezt követően kialakult vitában Tarlós István leszögezte: "tűrhetetlen" a kormánypártok eljárása, az, hogy ismét szavazzanak ez ügyben. Úgy vélte, hogy mindezzel a kormánypártiak önmagukat járatják le.

Horváth Csaba az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön nem szavaznak még egyszer az előterjesztéséről, de egy rendkívüli közgyűlésen rövidesen ismét tárgyalják azt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását