2024. május 6. - Ivett, Frida

Eladnák a BKV ingatlanjait

Felmerült, hogy a főváros a BKV egyes ingatlanjainak eladásából fedezi azt 10-12 milliárd forintot, amelyet előfinanszírozás formájában a budapesti közlekedési társaságnak nyújt az állam - közölte Nyáry Krisztián, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs iga
2008. április 24. csütörtök 14:35 - Hírextra
"Nincs döntés arról, hogy ezek milyen ingatlanok lennének vagy milyen vagyon lenne, de mint ismeretes, a kormány hajlandó a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül tőkét juttatni a BKV-nak, és cserébe a cég - bizonyosan a napi forgalomhoz, az alapfeladat ellátásához nem szükséges - vagyonelemeket, döntően ingatlant értékesítene" - mondta el Nyáry Krisztián. Hangsúlyozta: még nincs döntés, hogy mely vagyonelemek lehetnének értékesíthetők, sőt még arról sincs, hogy valóban BKV-ingatlanokkal fedeznék az előfinanszírozást.

Még több hét, amíg biztosat lehet mondani a témában - tette hozzá.
"Arról viszont van döntés, hogy a BKV készít egy listát, hogy ezek mik lehetnek, vagyis melyek az elidegeníthető ingatlanok, vagy mi az, ami egyáltalán eladható" - folytatta.

Nyári Krisztián szerint fontos feltétel az, hogy az előfinanszírozás ne hitelként jelentkezzen a BKV költségvetésében, mert a cég több adósságot már nem tud vállalni.

A közlekedési vállalatnál működő szakszervezetek egy része ugyanakkor azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy valójában az ingatlanok értékesítésének terve áll a járatritkítási elképzelések és az állami előfinanszírozás hátterében, sőt a munkabeszüntetéseket is eszközként használja a cég vezetése ennek megvalósítása érdekében.

Az MTI-nek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő szakszervezeti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájkhelyzet fenntartásával el lehet érni az érdekképviseleti szervezetek lejáratását, a többlet állami szerepvállalás ára pedig az lehet, hogy felaprózzák a közlekedési céget: eladják a telephelyeket, a garázsokat, embereket bocsátanak el és kiszervezik a munkát.

A közvélemény szemében már lejáratott szakszervezet ez ellen nehezen tudna majd fellépni - tette hozzá.

A nyilatkozó utalt arra, hogy az április 18-i és az azt megelőző április 7-i sztrájk elkerülése érdekében csak látszatintézkedéseket tett a BKV vezetősége.

Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár és Demszky Gábor főpolgármester szombaton jelentette be: a kormány segítséget nyújt a fővárosnak abban, hogy idén összesen 10-12 milliárd forint értékben tőkét juttasson a BKV-nak, s így a cég ne kerüljön adósságspirálba.

Az idei tőkepótlás forrása előfinanszírozás, amelynek a módját még keresik - mondta akkor Keller László. Demszky Gábor lehetőségként említette "fővárosi vagyonelemek értékesítését" azzal, hogy a bevételből autóbuszokat lehetne vásárolni. A főpolgármester szerint a BKV-nak legalább 5-6 milliárd forintra volna szüksége a műszaki színvonal fenntartásához, és még ugyanannyira a fejlesztésekhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását