2024. április 19. - Emma

Debrecen nem kér a nemzetbiztonsági "védelemből"

Debrecen nem kíván az önkormányzat nemzetbiztonsági védelmére megállapodást kötni a nemzetbiztonsági szolgálattal. Ezt határozatban rögzítette csütörtökön a város közgyűlése.
2008. április 24. csütörtök 16:18 - Hírextra
Az előterjesztő Kósa Lajos (Fidesz) polgármester indoklásáéban megismételte azt a már ismert álláspontját, miszerint az erre vonatkozó "kormányhatározat lényegében a teljes magyar politikai elit titkosszolgálati eszközökkel való megfigyelését teszi lehetővé, hiszen bírói engedély nélkül, pusztán az igazságügyi és rendészeti miniszter jóváhagyásával, lehetővé teszi az érintettekkel szemben a titkosszolgálati eszközök teljes palettájának alkalmazását".

Kósa Lajos szerint az önkormányzatok titkosszolgálati megfigyelése indokolatlan, az egyes helyi önkormányzatok közötti megfigyelési szempontból történő különbségtétel pedig érthetetlen, egyszersmind alkotmányellenes.

A szocialista képviselők politikai színjátéknak nevezték az előterjesztést, többen kifogásolták a sürgősségi eljárást, s javasolták, előbb várják meg az ügyben a megkeresést, mert most még azt sem tudják, mire mondanak nemet.

A fideszes képviselők ezzel szemben úgy érveltek, hogy a megelőzés a lényeg, s hibát követnének el, ha nem tennék meg e megelőző lépést.

A fideszes többségű közgyűlés végül elfogadta a határozatot, amely szerint "az önkormányzati alapjogok védelme érdekében az erre irányuló megkeresés esetén sem kíván az önkormányzat nemzetbiztonsági védelmére megállapodást kötni a nemzetbiztonsági szolgálattal".
A közgyűlés egyidejűleg kezdeményezi a miniszterelnöknél az önkormányzatoknak - a nemzetbiztonsági kockázat hiánya miatt - a központi államhatalmi és kormányzati tevékenység szempontjából kiemelt fontosságúvá minősítése visszavonását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását