2024. április 28. - Valéria

Az ukránok nem európaiak?

Egy közvélemény-kutatás adatai szerint az ukránok 56 százaléka Európát választaná, ha a következő vasárnap népszavazást tartanának Ukrajna csatlakozásáról az Európai Unióhoz, miközben a megkérdezettek 70 százaléka nem érzi magát az európaiakhoz tartozónak
2008. április 24. csütörtök 18:08 - Hírextra
A Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány által végzett felmérésből kitűnik, hogy a megkérdezett ukránok 78 százaléka elmenne szavazni Ukrajna európai integrációjáról, de 25 százaléka a csatlakozás ellen voksolna, 19 százaléka pedig még nem döntötte el, mit választana - közölte csütörtökön az UNIAN hírügynökség.

Ilko Kucseriv, a kutatást végző alapítvány igazgatója a hírügynökségnek elmondta, hogy az idén kedvezőtlen irányba mozdult el Ukrajnában a közhangulat az ország európai integrációját illetően, mert a múlt év decemberében a megkérdezetteknek még a 64 százaléka tartotta kívánatosnak az EU-csatlakozást. Ugyanakkor a mostani eredmények még mindig jobbak, mint a három évvel ezelőttiek, amikor az adatközlőknek csak a 47 százaléka választotta volna Európát.

A felmérés szerint a megkérdezett ukránok mindössze 25 százaléka nyilatkozta azt, hogy európainak érzi magát, a nagy többség - 70 százalék - nem tartotta magát Európához tartozónak. Földrajzilag csak a Nyugat-Ukrajnában élő válaszadók mondták magukat európainak.

Ugyanakkor a megkérdezett ukránok 52 százaléka a Független Államok Közösségéhez (FÁK) tartozónak vallotta magát, míg 42 százalék ezzel ellentétesen vélekedett. A FÁK-államokkal leginkább a Don-medence és a Krím-félsziget lakói éreztek közösséget.

A közvélemény-kutatást a Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány az Ukrainian Sociology Service céggel együtt végezte a felnőtt ukrán lakosság körében idén március 17. és 31. között, kétezer adatközlő kikérdezésével. A felmérést anyagilag Svédország kijevi nagykövetsége és a Svéd Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség támogatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását