2024. május 2. - Zsigmond

Kisebbségi ügyek - ki foglalkozik velük?

Kisebbségi ügyekben a települések sokszor magukra maradnak - mondta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman szerdán Miskolcon. Kiemelte, hogy hivatalának nincs vidéki hálózata, ezért együttműködési megállapodást írtak alá az Esélyek Háza hálózatot működtető szoc
2008. április 23. szerda 17:58 - Hírextra
A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a sajtóbeszélgetésen fontosnak nevezte, hogy a hivatal ne csak Budapesten végezze a jogvédelmi tevékenységet, hanem vidéken is; véleménye szerint közelebb kell vinni az ott élőkhöz ezt az intézményt.

A hivatal célja, hogy a kistelepüléseken élők, a kisebbségi közösségekhez tartozók sérelmeikkel közvetlenül fordulhassanak a kisebbségi biztoshoz, mivel a jogsérelmek döntő többsége vidéken történik, és információ hiányában a sértettek nincsenek tisztában jogaikkal, lehetőségeikkel - mondta Kállai Ernő.

Az ombudsman rámutatott arra, hogy kisebbségi ügyekben a települések sokszor magukra maradnak. Fontos, hogy az emberekkel helyi szinten is megpróbálják megbeszélni a problémákat, "ne érezzék úgy, hogy magukra hagyták őket" - tette hozzá.

Kállai Ernő korábban azt mondta: azért az országos esélyegyenlőségi hálózatot választotta az együttműködésre, mert "itt érzékenyebbek" a munkatársak mások gondjaira.

Az Esélyek Háza munkatársai döntik el, melyik hatósághoz irányítják a panaszosokat, és azt, hogy az adott eset ombudsmani hatáskört, jogsegélyt igényel-e. A kisebbségi ombudsman hivatala ezért képzésben részesíti az intézmények munkatársait, akik megismerhetik a kisebbségi alapjogi tudnivalókat, valamint az országgyűlési biztos hatáskörét, lehetőségeit.

Káli Sándor polgármester úgy fogalmazott, hogy Miskolc fejlődése kétarcú: új arculat jellemzi a várost, ám a rendszerváltást követően halmozottan hátrányos emberek tömege jelent meg, "egy részük minden remény nélkül él".

Ebből a helyzetből kiutat kell találni, mert gyakorlatilag az egész fejlődésnek gátja lehet - jegyezte meg.

Mint mondta, az önkormányzatnak nagyon komolyak a szándékai arra vonatkozóan, hogy segítsen a halmozottan hátrányos helyzetben élőknek. A jó szándék, a határozottság ugyanakkor nem elég a törvény adta jogok és kötelezettségek betartására, ehhez pénz is kell, Miskolc anyagi forrásaiból erre még kevésbé futja - tette hozzá a polgármester.

Az Esélyek Háza hálózat és a hivatal közötti együttműködésről januárban írt alá megállapodást Lamperth Mónika szociális miniszter és Kállai Ernő Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását