2024. május 20. - Bernát, Felícia

2000 fővárosi szavazhat a külképviseleteken

Mintegy kétezer budapesti szavazhat a magyar külképviseleteken a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) kedden.
2009. június 2. kedd 12:11 - HírExtra
A www.valasztas.hu oldalon ismertetett adatok szerint a vasárnapi választáson összesen 3.840-en voksolhatnak majd Magyarország 95 külképviseletének egyikén. Azok jelentkezhettek a jegyzőknél a külképviseleti névjegyzékbe, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, ám külföldön élni kívánnak választójogukkal.

A legtöbben, 1.935-en Budapestről jelezték, hogy külföldön szavaznának. Száz felett van a II. a III, a XI., a XII., a XIII. és a XIV. kerületi választópolgárok száma.

Sokan lesznek vasárnap külföldön azok, akiknek Pest megyében van a lakóhelyük: éppen félezren szavazhatnak majd valamelyik külképviseleten. A legalacsonyabb számú külképviseleti szavazó pedig Nógrád megyéből lesz majd külföldön, innen összesen 22-en jelezték részvételüket a külképviseleti szavazáson.

A 3.840 külképviseleti szavazó közül a legtöbben, 583-an Brüsszelben voksolnak majd, de sokan jelentkeztek még Londonba (452-en), Münchenbe (153-an), Bécsbe (150-en), Párizsba (149-en), Dublinba (143-an), Luxembourgba (138-an), valamint Berlinbe (137-en).

Tizenegy olyan külképviselet is lesz, ahol mindössze egy-két ember miatt kell irodát felállítani. Ezek között van Algír, Buenos Aires, Brazíliaváros, Santiago de Chile, Hongkong, Mexikóváros, Szkopje (Macedón Köztársaság), Rijád (Szaúd-Arábiai Királyság), Damaszkusz (Szíriai Arab Köztársaság), Bangkok (Thaiföldi Királyság) és Tunisz (Tunéziai Köztársaság).

Öt olyan magyar külképviselet van, ahová senki nem jelentkezett: Amman (Jordánia), Asztana (Kazahsztán), Nairobi (Kenya), Abuja (Nigéria) valamint Hanoi (Vietnami Szocialista Köztársaság).

Az OVI tájékoztatta a listát állító pártokat arról, mely magyar külképviseleten lesz szavazás. Ezekre a helyekre ugyanis a pártok úgynevezett megfigyelőket küldhetnek, saját költségükre.

A határidőig csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik delegált megfigyelőket.
Az összesen kilenc megfigyelőt az Országos Választási Bizottság pénteken vette nyilvántartásba; a delegáltak nyolc városban őrködhetnek majd a választás tisztasága felett. A Jobbik négy delegáltat jelentett be az testületnél: Londonba, Helsinkibe, Stockholmba és New Yorkba küldenek megfigyelőt.

A közös listát állító Fidesz-KDNP pedig Bécsbe, Brüsszelbe, Stockholmba, Torontóba és Rómába küld képviselőt.Az OVI internetes oldalán - a www.valasztas.hu címen - megtekinthető a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken általában június 7-én, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, június 6-án szavazhatnak.

A külképviseleti szavazás becsült költsége az OVI tájékoztatása szerint 100 millió forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását