2024. április 29. - Péter

Egyházak és a kommunista diktatúra

Az egyházak üldözésével a második világháborút követően a diktatúra felbecsülhetetlen értékeket hordozó intézményeket rombolt le, melyek nemcsak a vallásnak és a vallásosságnak, hanem a nemzeti kultúrának is a részei voltak - jelentette ki Rétvári Bence o
2008. április 23. szerda 13:22 - Hírextra
A diktatúra vallásszabadságában nem volt benne az egyház kulturális, társadalmi és karitatív tevékenységének engedélyezése, a hatalmat gyakorlók az összes egyházat, valamennyi vallási intézménnyel együtt a polgári reakció elemének tekintették - mondta a politikus a hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Történelmi egyházak a kommunista diktatúra évtizedei alatt címmel rendezett konferencián.
1948 nyarán született törvény az egyházi iskolák államosításáról, s a hatalom nem tartott igényt az egyház munkájára a szociális ellátás és egészségügy területén sem. A baloldali erőknek ezzel sikerült elsődleges céljukat elérni, az egyházakat, mint társadalmi tényezőt teljesen kikapcsolták a közéletből - fogalmazott Rétvári Bence.
Az intézményeiktől és megszokott évszázados tevékenységeiktől megfosztott egyházaknak fokozatosan csak az istentiszteletek, misék megtartása, a szentségek kiszolgáltatása maradt - közölte a képviselő.
Kun Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézetének vezetője előadásában kifejtette, Sztálin az aktuális érdekeinek megfelelően viszonyult az egyházakhoz. A diktátor 1932-ben meghirdette az "ateista ötéves tervet", melynek célja az volt, hogy 1937-re minden templom szűnjön meg, s minden pap kerüljön a Gulagra, ez majdnem sikerült is.
A második világháború alatt fordulat következett, Sztálin újra kinyittatta a templomokat, és az egyház patriotizmusát a németellenes háború érdekében használta föl. 1943-tól néhány éven át virágzott az egyház, a magtárakból, ateista múzeumokból újra templomok lettek. 1948-ban azonban frontális támadás indul a vallásosság ellen, a Szovjetunióban csak a szigorúan ellenőrzött ortodox egyház működhetett tovább - közölte a professzor.
A szocialista országokban nem kellett gerjeszteni a vallásellenességet, az egyházak elnyomásának intenzitása a helyi vezetőkön múlott. Míg az élet szinte minden területén szovjet tanácsadók működtek például Magyarországon is, az egyházakkal kapcsolatban ez nem így történt - mondta Kun Miklós.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását