2024. április 30. - Katalin, Kitti

A hernyók trükkje a hangyákkal

A szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon) úgymond "kakukktojás" a lepkék közt. Ha egy hangya rátalál egy boglárkahernyóra, azonnal elviszi a fészkébe. Ott pedig felneveli a hernyót - annak ellenére, hogy a háládatlan még a hangyaszaporulatot is megöli.
2008. január 17. csütörtök 19:32 - Hírextra

A jelenség okát az Aarhus-i Egyetem kutatói a "Science" című szaklapban magyarázzák meg: a hernyók bőrének felületén ugyanazok a vegyületek találhatók, mint a hangyalárvákén. Ennek következtében a hangyák rendre örökbefogadják az ilyen hernyókat.

A hangyák védekezésül egyre kifinomultabb eszközöket fejlesztenek ki a betolakodók felismerésére, írja a Koppenhágai Egyetem kutatója, David Nash és csapata, szintén a "Science"-ben. Az élősködők viszont állandóan megpróbálják kikerülni a védelmi rendszert. Minél pontosabban másolja le egy lepkepopuláció a hangyabőr szénhidrogén-összetételét, annál nagyobb sikerrel járnak az élősködő hernyók.

A kutatók a petéit kornistárnicsra (Gentiana pneumonanthe) rakó boglárkák különböző populációit vizsgáltak Dániában. A kikelést követően a hernyókat a Myrmica rubra és Myrmica ruginodis hangyafajok dolgozói cipelik be saját fészkükbe.

Ott aztán a hangyák saját szaporulatuk kárára kosztoltatják a hernyókat.
A hangyabőr kémiai leutánzása már annyira részletes, hogy helyszínenként változik, a dán hangyapopulációk ugyanis már genetikailag is eltérnek egymástól, ahogy finomítják kémiai illatfelismerési módszereiket. Ezt figyelembe kell venni a ritka boglárkalepke visszatelepítési kísérleteinél is, hangsúlyozzák a kutatók.

A hangyaboglárka hernyójának élősködő viselkedése már régóta ismert, eddig azonban nem voltak ismertek a kémiai "felvértezési verseny" pontos részletei.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását