2024. április 25. - Márk

Bemutatták Paul Lendvai könyvét

Közép-Európában ma a nacionalizmus jelenti a legnagyobb veszélyt - figyelmeztetett Paul Lendvai ismert magyar származású bécsi publicista kedden Washingtonban abból az alkalomból, hogy a tengerentúlon is megjelent az 56-os forradalomról szóló könyve.
2008. április 23. szerda 08:31 - Hírextra
Az eredetileg 2006-ban (Magyarországon "Forradalomról tabuk nélkül - 1956" címmel) megjelent könyv Ann Major fordításában, a Princeton University Press gondozásában, "One Day That Shook the Communist World: The 1956 Hungarian uprising and its legacy" (Egy nap, amely megrázta a kommunista világot: az 1956-os felkelés és öröksége) címmel látott napvilágot.

"A legnagyobb veszély Magyarországon és Magyarország számára, a szomszéd országokban és a szomszédos országok számára egyaránt a nacionalizmus" - mondta Lendvai a magyar nagykövetség rendezvényén, amelynek két házigazdája a magyar és az osztrák nagykövet volt.
Rámutatott, hogy a régióban a gazdasági problémák összekapcsolódnak a nacionalizmussal, ám ez korántsem Magyarország vagy a térség jellemzője. Ugyanez érvényes például Angliára, Németországra vagy Franciaországra. A szegények dühét gyakran a szomszédokkal szembeni ellenségeskedésbe, gyűlöletbe terelik, ez az út mindig könnyebb, mint a fájdalmas gazdasági reformok végrehajtása - fejtette ki a közíró.

"Meggyőződésem, hogy Közép-Európában nincs más út, mint az együttműködés útja, Magyarországon és szomszéd országokban is harcolni kell a tudatlanság és az előítéletek ellen" - hangsúlyozta. Gondolatát azzal egészítette ki, hogy a nacionalizmus soha nem lehet gyógyír a globális gazdasági válság következményeinek leküzdésére.

A könyvbemutatón nagyobbrészt idősebb emberek vettek részt. Egy tanár azt kérdezte, mi lehet az amerikai diákok számára az 56-os forradalom három legfontosabb tanulsága? Paul Lendvai szerint ezek a következők: a szabadságvágyat nem lehet elnyomni; nagyon fontos a politikai elit felelőssége és egysége válsághelyzetben; végül ismerni kell a változások határait és mértékét. Magyarország 1956-ban a reformok útjára lépett, de az események irányíthatatlanná váltak, aminek következtében az egész rezsim összeomlott - tette hozzá a rangos Közép-Európa-szakértő.
Könyvének angol kiadásában Deák István, a New York-i Columbia Egyetem emeritus történész professzora a szerző intelligens, gördülékeny, szellemes stílusát méltatta. Mint írta, Paul Lendvai fellebbenti a fátylat a szovjet és magyar kommunisták által az 56-os forradalomról az utóbbi fél évszázadban terjesztett hazugságokról, egyben eloszlatja a magyar nacionalisták által gyártott legendákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását