2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Táncest a Müpában

Bolero (Rouge)/Le bras de mer (Tengeröböl)/Carmen címen mutatja be három egyfelvonásosból álló táncestjét a Magyar BalettSzínház Gödöllő kedden este Budapesten, a Művészetek Palotájában.
2008. április 22. kedd 21:38 - Hírextra

Mint Egerházi Attila, az együttes igazgatója a bemutató napján az MTI-nek elmondta, a három darab egymástól független alkotás, amelyek önállóan is megállnák a helyüket, noha tagadhatatlan, hogy a Bolero és a Carmen hasonló ízeket, hangulatokat idéz, már csak délszakiságuk miatt is.

A Maurice Ravel zenéjére készített Bolero-koreográfia alcíme, a Rouge egyszerre utal a kozmetikumra és a vörös színre - árulta el a darab koreográfiáját készítő Egerházi Attila, majd hozzátette: a vágy színe fejezi ki a legjobban ennek a nagyívű "zenei gesztusnak, zenei gobelinnek" a hangulatát. A Bolerót Bogdan Petronela, Szirmai Irén, Cristina Porres Mormeneo, Bitó Sándor, Kéri Nagy Béla és Zaka Tamás táncolja.

Eredetileg Déjá vu lett volna a címe a Le bras de mer (Tengeröböl) néven műsorra kerülő középső darabnak, mely az alkotók megfogalmazása szerint "kvartett nőre, férfira, székre és asztalra". Yann Tiersen zenéjére Petr Zuska, a Cseh Nemzeti Balett igazgatója készített koreográfiát, melyet Svidró Viktor és Linda Schneiderová táncol el. Mint Egerházi Attila elmondta, a művésznőt a tánc világnapján, április 29-én a Táncművészet című szaklap EuroPAS-díjjal fogja kitüntetni.

"Carmen és Don José története a vágyról, a féltékenységről, a szerelemről, a bűnről és a bosszúról szól" - foglalják össze a Bizet és Scsedrin zenéjére készített koreográfia kiindulópontját az alkotók. A végzetével fatalista bátorsággal szembenéző cigánylányt a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa és a Magyar BalettSzínház Gödöllő művészeti vezetője, Popova Aleszja táncolja, a főbb szerepekben Svidró Viktor (Don José), Szirmai Irén (Micaela), Kéri Nagy Béla (Torreádor) és Bitó Sándor (Zuniga) lépnek fel. A koreográfiát Egerházi Attila készítette.

A Magyar BalettSzínház Gödöllő a premier után április 24-én és május 15-én mutatja be táncestjét a Művészetek Palotájában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását