2024. május 11. - Ferenc

Támogatni kell az autonómiatörekvéseket

Támogatni kell a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit, ha az ottani magyarok legitim szervezetei fogalmazzák meg. Erről Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. április 22. kedd 15:49 - Hírextra
Elvi álláspontja az MSZP-nek, hogy minden autonómiatörekvés annyit ér, amennyit meg tudnak belőle valósítani - fogalmazott az MTI kérdésére a kormánypárti politikus. A távirati iroda annak kapcsán kérdezte Kozma Józsefet, hogy a vajdasági magyar pártok április elején dolgozták ki új, közös autonómiakoncepciójukat, amely többek között tartalmazza, hogy minden magyarlakta településen legyen magyar önkormányzat.

Kozma József azt mondta, a határon túli magyarság számára a legfontosabb szempont az, hogy gyakorlati politizálásában mit tud autonómiatörekvéseiből megvalósítani.

Az anyaországnak minden autonómiatörekvéshez érdemes támogatást adni, akár a Vajdaságban, akár Erdélyben, akár Kárpátalján fogalmazzák meg az ottani magyarok legitim képviselői - fűzte hozzá.

Kozma József szerint a határon túli magyarok számot vetnek azzal, hogy csak az az autonómiatörekvés valósulhat meg, amely az ottani többségi nemzet és a magyarság együttműködésén és megegyezésén alapul.

Szavai szerint az autonómiatörekvések lényege, hogy olyan keretek közé helyezzék a határon túl élő magyarok életét, amely számukra segíti az identitás megtartását és a boldogulást.

A politikus kitért arra, hogy a kormány új külkapcsolati stratégiája szerint a határon túli magyar közösségeket csak úgy lehet hatékonyan segíteni, ha a szomszéd országokkal rendben vannak a kapcsolatok.

Kozma József a kormány és a Fidesz külkapcsolati stratégiája kapcsán elmondta, hogy a kérdések túlnyomó többségében hasonló az álláspontjuk, de lényeges eltérések is vannak, ilyen például a kettős állampolgárság kérdése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását