2024. április 28. - Valéria

Rakétadarabok potyognak az égből

Az Altaj Köztársaságra a kozmikus éra hozta a bajt a szó szoros értelmében, a Bajkonurból felbocsátott űrhajók leváló rakétafokozatai részeinek képében. A rakétadarabok 40 éven át a pusztaságba hulltak - amiből ott jóval több van, mint lakott hely -, de n
2008. április 22. kedd 09:04 - Hírextra

A legutóbb márciusban Borisz Urmanov házától alig 10 méterre ért földet egy 4x2 méteres darab. A szemtanúk szerint a darabok szépen, lassan, ragyogva hullanak a Földre, de ez nem vigasztalja azokat, akiknek a háza körül már becsapódott ilyen. Némelyik darab súlya a mázsát is meghaladja, s nagy munka kiásni a földből. Az űrhajók felbocsátása utáni éjszakákon egyesek már őrséget tartanak, hogy ha kell, idejében menteni tudják a családot.

Egy illetékes elmondta: nem tudják, mi okozta a változást. Talán a felmelegedés, s az azzal járó erősebb szelek, de tény, hogy az utóbbi időben 52 leváló darab nem az eltervezett helyen ért földet. Már egy ház tetejét is átütötte egy, másnak a lovai ittak a mérgező rakéta-üzemanyaggal szennyezett patakból és elpusztultak.

Az emberek arrafelé állattenyésztéssel és gyógynövények gyűjtésével foglalkoznak, és attól félnek, hogy az állatok megsínylik a dolgot, s a gyógyfüveket sem tudják majd eladni a mérgező üzemanyaggal való szennyezés miatt.

Ráadásul régebben volt kompenzációs program, amelynek keretében részben fedezték az okozott kárt - egy szülészet is épült ebből a pénzből -, s a kilencvenes években a rakétafokozatokat tonnánként csillagászati 600 dollárért lehetett eladni, de mindez a múlté.

Azt mondják, nagyon megszaporodtak a környéken a rák- és szívbetegségek, s az űrhajók felbocsátásakor mindenkinek felmegy a vérnyomása és fáj a feje. Van, aki sámánhoz fordul, mások imádkoznak, de legtöbben mégiscsak a szomszédos altaji területről időnként átlátogató orvosokban bíznak.

Mostanában várják a Roszkoszmosz embereit, akik rendszeresen eljárnak ide összeszedni a megtalált darabokat - ezek az összes "égi áldás" alig 2-3 százalékát teszik ki - s nekik akarják átadni a panaszt: ha az nem talál meghallgatásra, következik a per. A pásztorok egymillió rubelt követelnek, ami elég kis pénz ahhoz képest, hogy egy-egy űrturista akár 30 millió dollárt fizet útjáért. A pásztorok azt mondják, hogy ha megnyerik a pert, a pénzből kórházat építenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását