2024. május 2. - Zsigmond

Lenin és ki még?

Újra megnyílt a látogatók számára a moszkvai Vörös téren lévő Lenin-mauzóleum a szokásos karbantartási munkálatok után néhány nappal ezelőtt, éppen idejében Lenin születésének 138. évfordulója, április 22. előtt.
2008. április 22. kedd 13:07 - Hírextra
Oroszországban újra és újra fellángol a vita, hogy nem kellene-e Lenint végre eltemetni és nyugodni hagyni, de a hivatalos álláspont egyelőre az, hogy amíg e kérdésben megoszlik a közvélemény, addig hagyni kell úgy, ahogy van.

Mindazonáltal Lenin egyben az orosz balzsamozási tudomány büszkesége is. Ő volt az első ember, akit halála után közszemlére tettek. Az úgynevezett Mauzóleum-csoport titkosított társaság volt, amelyben az orvostudomány mintegy 150 fős elitje dolgozott. Ma már nem titkos, és jóval kisebb létszámú a társaság, de még mindig a legkiválóbb specialisták alkotják és a nyilvánosságot továbbra is kerüli.

A csoportot és laboratóriumát 1939-ben hozták létre. Eleinte csupán Lenin földi maradványainak a lehető legjobb állapotban való megőrzése volt a csoport feladata.

Később azonban bebalzsamozták Georgij Dimitrov bolgár (1949), Sztálin orosz és Klement Gottvald cseh (1953) kommunista vezetőket, Ho Si Minh vietnami elnököt (1969), Antonio Agostinho Neto angolai államfőt (1979), Lindon Burnham guyanai (1985) és Kim Ir Szen észak-koreai vezetőt (1994) is.

Ma már a laboratóriumban bebalzsamozott földi maradványok közül csupán három személyiséget őriznek eredeti állapotában: Lenint, Ho Si Minh-t és Kim Ir Szent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását