2024. április 26. - Ervin

Művészeti nívódíjat adományozott Gyula

Gyula városának művészeti nívódíját vette át kedden Veszprémben Szoboszlay Sándor Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a veszprémi Petőfi Színház örökös tagja.
2007. november 27. kedd 17:43 - Hírextra

Az elismerést - a Himnusz díszkiadású kottájával és szövegével, valamint a pénzjutalommal együtt - Szabó Jenő, a gyulai képviselőtestület kulturális bizottságának elnöke adta át a színművésznek.
A bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy Szoboszlay Sándornak elévülhetetlen érdemei vannak a gyulai szabadtéri játszóhely, a Várszínház létrehozásában és hírnevének, értékeinek megteremtésében. Hozzátette: a művész alapítója és erős oszlopa volt az 1960-as években a nyári színháznak, s ezt Gyulán több évtized múltával sem feledték el.

Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere az ünnepségen kiemelte: a "királynék városa" büszke Szoboszlay Sándorra, aki a veszprémi Petőfi Színház állandó társulatának alapító tagja volt 1961-ben, s több évtizeden át volt vezető színésze a teátrumnak.

Mint azt Hegyeshalmi László, a veszprémi Petőfi Színház volt igazgatója felidézte, a teátrum első bemutatóján - 1961. október 13-án - a Kőszívű ember fiai című darabban Szoboszlay Sándor Baradlay Richárd szerepét játszotta.

Ezután elment Békéscsabára, majd Gyulán a Várszínház létrehozásában játszott főszerepet, ám 1974-től véglegesen visszatért Veszprémbe - emlékeztetett az egykori színidirektor.

Hozzátette: Szoboszlay Sándor veszprémi színészként tett szert országos hírnévre, számos filmben - főleg történelmi filmekben - színjátszásunk legnagyobbjaival szerepelt együtt és nyújtott felejthetetlen alakításokat.

Veszprémben pedig - ahol évadokat meghatározó, vezető színész volt nyugdíjba meneteléig - eljátszhatta a magyar és a világirodalom legjelesebb szerepeit, nem egyszer országos visszhangot keltve és elismerést aratva alakításaival - mutatott rá a művész volt igazgatója, barátja, megjegyezve: felejthetetlen két évad volt például az 1970-es évek elején, amikor Veszprémben együtt volt színpadon nagy szerepekben Latinovits Zoltán és Szoboszlay Sándor.

A 82 éves művészt meglepte a gyulaiak figyelmessége, s mint mondta: megható számára, hogy évtizedek múltával is emlékeznek rá Gyulán, sőt elismerésre is méltónak tartották egykori munkáját.
Szoboszlay Sándor az MTI-nek elmondta: 1964 és 1974 között játszott Gyulán, de elszerződését követően is még 10 évig nyaranként visszajárt a Gyulai Várszínházhoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását