2024. május 4. - Mónika, Flórián

Feleség mellett ritkább az éjszakai légzéskimaradás

Az alvás közbeni légzéskimaradással (apnoé) élő férfiak nagyobb eséllyel tartják be terápiájukat, ha feleségük egy ágyban marad velük, nem szökik meg horkolásuk elől - állítja egy kis esetszámú tanulmány.
2008. április 22. kedd 12:22 - Hírextra
Az alvás közbeni légzéskimaradásnál a torok lágy szövetei időnként összeesnek, mely a levegővételt ismétlődően akadályozza. Fő tünetei között van a hangos horkolás és a felületes alvás okozta napközbeni fáradtság.

A zavar leghatékonyabb kezelési módja az emelt nyomású légáram, melyet egy arcra helyezhető maszk biztosít alvás közben. Ennek viselése kissé kényelmetlen, ezért a páciensek időnként elhanyagolják.

A tanulmányban tíz házaspár vett részt, melyekben a férj apnoés volt, a feleség nem. A vizsgálat azt mutatta, hogy amikor külön aludt a házaspár, a férfiak az éjszaka 43 százalékában viselték a segédeszközt. Közös alváskor viszont az idő háromnegyedében alkalmazták a terápiát. "Ez drámai különbséget jelent" - véli Rosalind Cartwright, a chicagói Rush Egyetem orvosi központjának munkatársa, aki a Journal of Clinical Sleep Medicine című amerikai szaklap áprilisi számában tette közé eredményeit.

Cartwright elmondta, hogy a házastársak és partnerek hajlamosak inkább elhagyni a szobát, hogy éjszakájuk nyugodtan teljen. A vizsgált tíz házaspárból négy külön aludt a kezelés megkezdése előtt.

A párok egy éjszakát töltöttek az alváslaborban, majd két héten át együtt aludtak, miközben a férj alkalmazta alvászavarára a terápiát. Az alvási adatokat rögzítette a készülék. A két hét letelte után újabb laboratóriumi alvásvizsgálat következett, mely kimutatta, hogy a férfiak alvása javult, ezzel együtt életminőségüket is jobbra értékelték, mint korábban.

A feleségek életminőségre adott pontszáma nem emelkedett ezzel párhuzamosan, sokan gyakori éjszakai felébredésről panaszkodtak. Néhány nej annyira hozzászokott az évek során ahhoz, hogy felriad párja levegő utáni kapkodására, hogy a terápia alatt is rendszeresen felkelt ellenőrizni, vesz-e levegőt társa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását