2024. április 29. - Péter

Cseresznyemaggal az űrbe

Zöld utat adott a japán űrkutatási hatóság kedden ahhoz, hogy a jövőben cseresznyemagokat juttassanak a világűrbe - no persze nem azért, hogy a szigetország költőinek szemében oly nagy becsben álló cseresznyevirágzást reprodukálják a kozmoszban: a kísérle
2008. április 22. kedd 18:35 - Hírextra
Az illetékesek azonban nem tagadják, hogy egyben a figyelem felkeltésére is törekednek az októberben kezdődő kísérlettel.

A japánok a cseresznyevirág szépségének lelkes csodálói. Az űrbe juttatandó magvak a legszebb, nemzeti kincsnek minősített fákról kerülnek majd októberben a Kibo (a szó jelentése: remény) japán űrlaboratóriumba, amely a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) működik.

A japán lélek jelképének számító, az ország különböző részein honos cseresznyefák, továbbá liliomok és violák magjait fél éven át tartják majd az ISS fedélzetén, ezután 2009 áprilisában visszahozzák a Földre, hogy kikeltetve megvizsgálják a magvakat, milyen hatást gyakorolt rájuk a súlytalanság, a lebegés, az űr.

Az egyetemek, kutatóközpontok, szolgáltatócégek, iparvállalatok, a média és helyi közösségek támogatásával megvalósuló projektet az 55 japán magáncéget tömörítő Japan Manned Space System kezdeményezte.

A szorosan vett tudományos célon túlmenően fel akarják hívni a figyelmet a japán űrprogramra és Japánnak a természet megőrzésében és az élővilág változatosságának megőrzésében betöltött fontos szerepére.

Néhány cseresznyemag szebben beszél, mint a legtudósabb közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását