2024. május 12. - Pongrác

Ritka "fajtatiszta" gének a fogságban tartott tigriseknél

A tesztelt, fogságban tartott tigrisek közel fele "fajtatiszta" tagja a veszélyeztetett alfajoknak, ezzel nő annak lehetősége, hogy az állatok segítségével fel lehet erősíteni a védelmi törekvéseket - sugallja egy új genetikai elemzés.
2008. április 21. hétfő 16:41 - Hírextra
Egy hasonló szűrés az ismeretlen örökséggel rendelkező, farmokon és magántulajdonban lévő több ezer tigrisnél meglehetősen megemelné azon állatok egyedszámát, melyeket fogságban történőt tenyészprogramoknál alkalmazni lehetne - állítják a kutatók. A tigrisek jelenlegi helyzete válságos. Mindössze háromezer egyed él ott, ahol egy évszázaddal ezelőtt 100 ezer tigris barangolt. A nyolc alfaj közül három kihalt, a negyedik, a dél-kínai tigris pedig csak állatkertekben él.

A fogságban tartott tigrisek egyedszáma másfelől fellendült. Az állatkertek, a farmok, a cirkuszok és a magántulajdonosok becslések szerint 15-20 ezer tigrisnek adnak otthont. Ezen állatoknak mindössze kis töredéke része olyan tenyészprogramoknak, melyek a konzervációt célozzák. Ám számos tulajdonosnak nincsen tudomása nagymacskáinak származásáról. Ennek kiderítésére Su-Csin Lo és csapata olyan tesztet fejlesztettek ki, mely a tigris genom azon 30 helyének variációin alapszik, amelyeket eredendően a házimacskáknál azonosítottak.

Egy korábbi vizsgálat során Lo és csapata rájött, a vad tigriseket olyan csoportokra tudják osztani, melyek megfelelnek az elismert alfajoknak azon alapulva, hogy az állatok hány verzión osztoznak ezen genetikai markereket illetően. Az új vizsgálat során a kutatók tizennégy különböző országból, száznégy fogságban tartott tigristől begyűjtött DNS-mintákat vizsgáltak meg. Ezek közül 49-et magabiztosan egy különleges alfajba sorolható.

A kutatók által kimutatott, fajtatiszta tigrisek száma valószínűleg túlbecsüli a kezelhetetlen, tiszta vérvonallal rendelkező állatok arányát, mivel a mintákat beküldő tulajdonosok nagy része azért tudja, milyen örökséggel rendelkezik tigrise. Az új genetikai teszt alapján, a pedigré nélkül rendelkező ötven állat közül hét, egy különleges vérvonalhoz sorolható. Lo úgy hiszi, hogy a konzervációt célzó tenyészprogramokban nem résztvevő tigrisek 15-23 százaléka valószínűleg potenciálisan alkalmazható lenne a veszélyeztetett alfajoknál egyedülálló genetikai variációk megőrzésére.

A fogságban tartott populáció méretén alapulva ez több ezer ilyen szempontból hasznos állatot jelenthet. A teszt a kevert származást is képes kimutatni. Tizenegy nagymacska tulajdonosai - akik azt hitték fajtatiszta állatokkal rendelkeznek - számára kiderült, hogy az állatok keverékek. "Nagyon fontos tudni, hogy mely egyedek rendelkeznek hibrid származással" - mondják a kutatók. Azon állatokat ugyanis ki kell hagyni a szaporító programokból

A kutatók emellett azt is kimutatták, hogy a fogságban tartott tigrisek legalább 46 új genetikai mintát rejtegetnek, melyeket eddig a vadon élő állatoknál nem sikerült kimutatni.

Ezek némelyike csak a kevert vérvonalú tigriseknél figyelhető meg, melyek jelenleg nem vesznek részt tenyészprogramokban. Míg az eredmények üdvözítő hírként érkeznek, a legtöbb szakember egyetért abban, hogy a tenyészprogramok a végső eszközök és inkább a védett, még a vadonban élő populációk védelmére kellene fókuszálni. A tigrisek valamikor az indiai szubkontinenstől egészen Szibériáig barangoltak.
Forrás: hirado.hu/National Geographic
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását