2024. április 19. - Emma

Ragályos étkezési rendellenességek

Az étkezési rendellenességek ragályszerűen terjedhetnek - állítják amerikai kutatók középiskolás diáklányok között végzett felmérés alapján. A vizsgálat során kiderült, hogy a bulimia, a koplalás, a fogyást elősegítő gyógyszerek szedése és más étkezési re
2008. április 21. hétfő 19:00 - Hírextra

"Ezek az eredmények alátámasztják, hogy az amerikai felnőtt női lakosság körében erős szociális hatás érvényesül a mindenáron való karcsúság elérése érdekében. E cél érdekében az érintettek semmilyen, még az egészséget károsító eszközöktől sem riadnak vissza - hangsúlyozták a kutatók, akik eredményeikről az étkezési rendellenességekkel foglalkozó nemzetközi szaklapban, az International Journal of Eating Disorders-ben számoltak be.

Amerikai kutatók még az 1980-as években végeztek egy felmérést egyetemista lányok körében, amelynek eredményei arra engedtek következtetni, hogy az étkezési rendellenességek "társasági fertőződés" útján terjednek. A főiskolai lányszövetségekben például a bulimia csoportosan jelentkezett - mutatott rá tanulmányában Valerie L. Forman-Hoffman és Cassie L. Cunningham, az iowai városi egészségügyi rendszer munkatársa.

A jelenlegi vizsgálat során a kutatók arra keresték a választ, hogy hasonló minták kimutathatók-e megyei szinten a középiskolások körében. A felmérés során országosan több mint 15 ezer diák adatait elemezték.

A kutatók kisfokú, ám szignifikánsan kimutatható csoportos effektust találtak. Az azonos megyéből származó diákpár tagjai esetében 4-10 százalékkal magasabb volt az étkezési rendellenesség kialakulásának valószínűsége, mint olyan párok esetében, akik különböző helyről származtak.

Koplalás, diétázás, testedzés, a fogyást elősegítő gyógyszerek szedése, valamint a fogyókúrázás és egyéb étkezési rendellenesség csoportosan jelentkezett az egyazon megyéből származók körében. Ugyanakkor nem jelentkezett a csoporteffektus a hashajtózás esetében. Ez feltehetően a "purgálás" intim voltával magyarázható.

A csoportosulási minták azonosak voltak vidéken, az elővárosi, valamint a városi diákság körében.
A vizsgálat nem foglalkozott azzal, hogy van-e a megyék között eltérés a csoporteffektus megnyilvánulásában. Ami kialakulásának mechanizmusát illeti, a kutatók szerint leginkább a hasonulás kényszere, az információcsere, valamint az egymás utánzása játszhatja a főszerepet.

A felmérés alapján a kutatók szerint sokkal hatékonyabban lehet küzdeni az étkezési rendellenességek kialakulása ellen, ha megyékben, iskolákban csoportosan végeznek preventív munkát, mintsem ha egyes diákokat céloznak meg a felvilágosítással.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását