2024. április 27. - Zita

Gulyás szerencsétlennek tartja az aláírásgyűjtést

Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke szerencsétlen akciónak tartja a Magyar Bálint által indított aláírásgyűjtést, amelynek célja, hogy lépjen hátra a két korábbi elnökjelölt, és Kuncze Gábor térjen vissza az SZDSZ élére; erről a liberális k
2008. április 21. hétfő 18:56 - Hírextra

Az SZDSZ politikusa azt mondta, hogy a Kuncze Gábort változatlanul tisztelet övezi a pártban, ugyanakkor olyan akciót nem érdemes elindítani, amely figyelmen kívül hagyja Kuncze személyes szándékait.

A kezdeményezés időzítését is problémásnak tartja, mert az SZDSZ előtt álló legfontosabb döntés most a koalíciós kérdés, melyről ezen a hétvégén dönt rendkívüli küldöttgyűlés. Gulyás József szerint korábban többen is úgy vélték, hogy a tisztújítási kampányt nem kívánatos koalícióról döntő küldöttgyűlés elé hozni, így a jelöltek kandidálását sem.

A liberális képviselő szerint rossz az üzenete a kezdeményezésnek, mert "az SZDSZ végét vizionálja" arra az esetre, ha Kuncze Gábor nem vállalja a párt vezetését.

Ezzel a negatív üzenettel nem tudok azonosulni - hangsúlyozta az SZDSZ országos tanácsának elnöke.

Az ügyvivő hozzátette: az aláírásgyűjtési akciót hirdető blog felütése is problémás, mert - Konrád Györgyöt idézve – lényegében tehetséges, de éretlen politikusnak nevezi Kóka Jánost, és mellette Fodor Gábort is; Kóka Jánosnak "még tíz évnyi tanulóiskolát ajánl", ahogy Fodor Gábornak is.

Az Országos Tanács elnöke szerint méltatlan a felvetés az SZDSZ-t egy éve vezető Kóka Jánossal szemben – akit egyébként Magyar Bálint és Kuncze Gábor egyaránt elnöknek ajánlott. Méltatlannak tartja Fodor Gábor esetében is, aki nemcsak tíz évvel idősebb, mint Kóka János, hanem a rendszerváltás óta következetesen politizál, és valamennyi közvéleménykutatás szerint az SDZSZ legnépszerűbb politikusa, nem mellékesen pedig a kormány egyik legsikeresebb minisztere.

Annak kapcsán, hogy az utóbbi hetekben többen is kapacitálták Kuncze Gábort arra, induljon el a pártelnöki posztért, Gulyás József úgy fogalmazott, Kuncze Gábor nem az a politikus, aki nyomásgyakorlás hatására hozza meg döntéseit.

A liberális párt lehetséges elnökjelöltjeiről szóló híreket úgy értékelte, hogy azok fontosak, de sokkal lényegesebb, mi lesz a mondanivalójuk, amivel a párt megerősíthető. Gulyás József szerint az ennek megismeréséhez szükséges tartalmi és értékvitákat a rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésig hátralévő másfél hónap alatt kell lefolytatni.

Az SZDSZ országos tanácsának elnöke hangsúlyozta: a szabad demokraták jelenleg elsősorban neoliberális üzenetekkel vannak jelen a közbeszédben. Meggyőződésének adott hangot, hogy a "szabadság és a szolidaritás pártja a szükséges értékviták és személyi döntések után ismét képessé válik szavazóbázisának kiszélesítésére".

A liberális pártnak nem saját tagsága vagy beszűkült szavazóbázisa számára kell elnököt választania. Olyan elnökre van szükség, akinek a mondanivalója találkozik az SZDSZ potenciális szavazóinak és a szabadságszerető embereknek az elvárásaival - fejtette ki Gulyás József.

Arra a kérdésre, hogy szerinte melyik lehetséges jelölt felel meg ennek a kritériumnak, az Országos Tanács elnöke azt mondta, bár van erről elképzelése, a hétvégi küldöttgyűlésig nem ez a fő kérdés, ezért idő előtti kíván nyilatkozni erről.

Felvetésre - vajon a megválasztott elnököt a párt mindkét nagyobb erőcsoportja el fogja-e fogadni - Gulyás József azt mondta, az SZDSZ szélesebb tagságán belül korántsem jelentkezik olyan elemi erővel a megosztottság, mint néhány meghatározó politikus és azok stábja között. Hozzátette: a megválasztott elnök mögött eddig is felállt a szabad demokraták vezetése.

Az ügy előzménye, hogy múlt hét szerdán az ATV Friderikusz Most című műsorában Konrád György Kossuth-díjas író, az SZDSZ alapító tagja úgy nyilatkozott: ha Kuncze Gábor újra hajlandó lenne elvállalni az SZDSZ elnöki posztját, az nagyszerű lenne a párt szempontjából.

Kuncze Gábor másnap az MTI-nek erre mindössze annyit mondott: nagyon tiszteli Konrád Györgyöt, de nem tervezi az általa javasoltakat.

Kóka János jelenlegi liberális pártelnök múlt csütörtökön úgy nyilatkozott a távirati irodának, hogy már 2007-ben is igyekezett meggyőzni Kuncze Gábort a folytatásról, hiszen az SZDSZ-nek továbbra is szüksége volna az ő higgadtságára és politikai tapasztalatára, ezért igyekszem most meggyőzni arról, hogy térjen vissza.

Fodor Gábor, aki tavaly tavasszal alulmaradt Kóka Jánossal szemben a párt elnökválasztásán, nem akarta kommentálni a bejelentést. Csütörtökön a www.szdszesek.blog.hu oldalon "Kuncze, Come back!" címmel aláírásgyűjtés vette kezdetét, amelynek szervezői arra kérik a Konrád György felvetésével rokonszenvezők figyelmét, hogy egy elektronikus levél elküldésével jelezzék támogatásukat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását