2024. május 4. - Mónika, Flórián

Interaktív focikiállítás

A labdarúgásnak szentelt, játékosan szórakoztató, ugyanakkor komoly ismeretterjesztő anyagot felvonultató interaktív kiállítás várja a látogatókat az osztrák fővárosban, a Bécsi Művészeti Házban (Vienna Art House).
2008. április 21. hétfő 12:55 - Hírextra

A Bécsi Műszaki Múzeum (TMW) szervezésében csaknem kétezer négyzetméternyi alapterületen, 2,1 millió eurós költséggel megvalósított kiállítás a júniusi, osztrák-svájci labdarúgó Európa-bajnokságot kísérő kulturális és művészeti rendezvények egyik fő alkotóeleme. A "herz: rasen - die Fussballausstellung" ("szív: verseny - a futballkiállítás") című, július hatodikáig megtekinthető tárlatra a szervezők legkevesebb százezer látogatót várnak.

A kiállítás a labdarúgást mint jelenséget mutatja be sport-, kultúrtörténeti, művészeti és technikai ismérvek alapján. A középpontban az európai futball utóbbi harminc éve áll, méghozzá a játékosok, a szurkolók, a helyszínek és a műszaki feltételek tükrében. Három hatalmas vetítővászon segítségével fekete-fehér videofilm eleveníti fel a bőrlabda hagyományának a közép-angliai Ashbourne-ból eredeztetett kezdetét. Még azok is, akik nem vérbeli szurkolók, átérezhetik a futballszenvedélyt a gazdag tárlat segítségével. A számtalan országból összegyűjtött mintegy 450 futballereklye között látható például az eredeti Wembley-labda, a "Császár", Franz Beckenbauer 1974-es cipője és meze, a legendás osztrák edző, Ernst Happel melegítőruhája, Wayne Rooney cipője, Dini Zoff egyik meze és a római olimpiai stadion gyepének darabjai. Ez utóbbin rúgták a labdát az 1990-es világbajnokság döntőjében.

A látogatók választhatnak, hogy a szurkolók vagy a játékosok "csapásvonalát" akarják-e követni. Az utóbbi vélhetően izgalmasabb: nemcsak a csapat csatakiáltásait és -dalait lehet gyakorolni a rendelkezésre álló karaoke-kabinokban, hanem az önként vállalkozók bekapcsolódhatnak a különböző edzési programok összeállításába és taktikai megbeszélésekbe is. Ám akinek máshoz van kedve, egyebek között mérkőzéskommentátori ügyességét is kipróbálhatja a számos interaktív terminál egyikén.

Lenyűgöző az interaktív "játékosbörze" is, amelynek révén nyomon lehet követni, hogyan működik a nemzetközi játékospiac, milyen összegekért cserélnek klubot az olyan világsztárok, mint Beckham, Rooney vagy Ronaldo.

A kiállítást futballtémájú művészeti alkotások egészítik ki. A huszonegy európai művész munkája nem elkülönítve, hanem a többi anyag közé szervesen beillesztve tekinthető meg. Az élményt gazdag szórakoztatóprogram is fokozza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását