2024. április 27. - Zita

Az edzők szerint változás kell a magyar sportban

Szerkezeti átalakításokra, reformokra, az arányok megváltoztatására van szükség a magyar sportéletben, ám a szereplőknek egyelőre más-más elképzelésük van arról, hogy ezt miképpen kellene végrehajtani
2008. november 12. szerda 18:17 - Hírextra
derült ki a Magyar Sporttudományi Társaság és a Magyar Edzők Társasága által szervezett, "Peking után II. - sportkultúránk társadalmi, gazdasági, politikai összefüggései" elnevezésű szerdai konferencián.

Vitaindító elődadásában Frenkl Róbert annak a véleményének adott hangot, hogy a sport egészét kell fejleszteni, s ezen belül kell kitüntetett szerepet biztosítani az olimpiának, ahelyett, hogy a szabadidősportok számára a versenysporttól vonnának el forrásokat.

A professzor véleménye szerint a 2010-es ifjúsági olimpia rengeteg kérdést vet fel, például azt, hogy szakmailag ugyan nem indokolt a 14-18 éves korosztály számára ötkarikás játékokat szervezni, ám a NOB számára az üzleti érdekek ennél fontosabbak.

Tibor Tamás volt sporthivatali elnök úgy látja, két területre kell koncentrálni: az iskolai sport és testnevelés fejlesztésére, valamint a kisegyesületek számának növelésére és működésének javítására. Szabó Tamás, a NUPI utánpótlás-igazgatója szerint viszont attól nem lesz jobb az iskolai testnevelés, ha az élsport kevesebb pénzt kap.

Dénes Ferenc sportközgazdász úgy véli, az állami forráselosztás nagy kedvezményezettje jelenleg a minőségi sport, amely a támogatás közel egyharmadát kapja, s szerinte az olimpiai felkészülés támogatására idén a költségvetésből biztosított 3 milliárd forint elég volt ahhoz, hogy a magyar versenyzők jól szerepeljenek Pekingben.

Radák Zsolt egyetemi tanár szerint a magyar sporttudomány a szakadék szélén áll, mert itthon az állam sokkal kevesebbet költ általában a tudományok támogatására, mint a "normális" európai országokban.

"Az élsportot segítő sporttudomány nem elég erős, pedig tudna segíteni a teljesítmény legális fokozásában, a regenerációban és a rehabilitációban. Ha a jelenlegi helyzeten nem kezdünk el változtatni, tíz év múlva sem lesz eredmény" - hangsúlyozta a professzor, s utalt a legújabb trendre, arra, hogy a kínai versenyzők szimulált magaslati körülmények között alszanak, majd tengerszinten edzenek, s így a jövőben még jobb teljesítményt érhetnek el.

Kolláth György alkotmányjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a legkevesebb befektetetéssel még mindig a sport területén kerülhetne vissza a világ élvonalába.
Szabó Tamás azzal zárta a konferenciát: el kellene dönteni, hogy részt akarunk-e venni a versenysport területén kialakult globalizációban, mert ha nem, jobban tesszük, ha visszavonulót fújunk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását