2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fel akarta robbantani iskoláját a diák

Egy chesterfieldi végzős amerikai gimnazista iskolája elleni robbantásos merénylettervét leplezték le a hét végén - jelentették be a helyi hatóságok. A 18 éves Ryan Schallenbergerhez a szülei hívták ki a rendőrséget, mert 4,5 kilogrammnyi ammóniumnitrát r
2008. április 21. hétfő 19:33 - Hírextra

A kamasz több bombát akart készíteni, és amennyiben terve sikerült volna, a chesterfieldi középiskolában robbanó bombák akár több tucat halálos áldozatot is követelhettek volna - közölte Randall Lear, a város rendőrfőnöke. "Már csak az volt hátra, hogyan juttassa célhoz a bombákat" - tette hozzá.

Ammóniumnitrátot a 168 ember halálával végződött 1995-ös Oklahoma City-beli robbantáskor használtak a terroristák. Schallenberger, aki egyébként a közel 600 diákot számláló iskola legjobb tanulói közé tartozott, és korábban nem volt vele semmi különösebb probléma, egy éve tervezgette naplójában a gyilkos robbantássorozatot. A jegyzetek között megtalálták a gimnázium alaprajzát is.

A fiú sem a merénylet idejét, sem a célpontokat nem határozta meg pontosan. A rendőrök szerint egy halála utáni meghallgatásra szánt magnókazettára mondta fel, miért akart robbantani. A rendőrfőnök nem hozta nyilvánosságra a kazetta tartalmát, csupán annyit említett, hogy Schallenberger indulatos fiatalember: "Úgy tűnik, utálta a világot. Utálta a tőle különböző embereket - a gazdag fiúkat csinos barátnőkkel" - fogalmazott Lear.

A naplóban Schallenberger csodálatát fejezte ki a Columbine középiskolában kilenc éve lövöldöző két tinédzser iránt, akik öngyilkosságuk előtt 13 életet oltottak ki.

Hétfőn különleges biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg a tanítás a chesterfieldi gimnáziumban. A másfélezres lélekszámú Chesterfield Dél-Karolina északkeleti részén fekszik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását