2024. április 20. - Tivadar

Egyedülálló Picasso kiállítás nyílt

A madridi Zsófia Királyné Múzeumban szerdán megnyílt Pablo Picasso (1881-1973) egyik legátfogóbb kiállítása, amely a mesternek a spanyol fővárosban őrzött műveit mutatja be a párizsi Picasso Múzeum kölcsönadott saját gyűjteményével együtt.
2008. február 6. szerda 13:14 - Hírextra

A kiállításon több mint négyszáz festményt, szobrot, metszetet, rajzot, vázlatfüzeteket, kerámiákat és még húsz fényképet is megtekinthet a közönség a legendás spanyol művésznek a XIX. század végén készült első portréitól az 1972-ben, egy évvel halála előtt született utolsó alkotásokig.

A kiállítás megrendezését a spanyol kormány három és fél millió eurós juttatása is elősegítette.
A kölcsönbe kapott kiállítási tárgyakat a múzeum abban a három csarnokban helyezi el, amelyekben rendszerint ideiglenes kiállítások és olyan alkotások kapnak helyet, mint például az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháború borzalmait felidéző "Guernica".

"Ez az egyetlen kiállítás, amely elejétől végig, minden stílusra kiterjedően mutatja be Picasso életművét" - mondta újságíróknak Anne Baldassari, a párizsi Picasso Múzeum igazgatónője.
A madridi kiállítás anyagát négy időszakra osztották fel. Az 1895-től 1924-ig tartó első időszakba Picasso első portréi tartoznak, kubista és neoklasszikus alkotások, mint például a "Casagema halála", Picasso "kék korszaka" alkotásainak egyike.

A második időszakba (1924-1935) tartozik a művész több szürrealista szobra, így a "Fejek" és az "Egy nő keblei".

Az 1933 és 1951 közötti harmadik időszak Picassónak a polgárháborúval kapcsolatban készült leghíresebb alkotásaiból ad ízelítőt, mint például a "Síró nő" és a "Könyörgő".

Végül a negyedik időszak (1947-1972) alkotásai - Baldassari igazgatónő szavai szerint - a "Picasso-féle popművészeti alkotásoktól" kerámiákig és vázlatfüzetekig terjednek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását