2024. április 24. - György

Kutatások igazolják a halolaj gyógyhatását!

Az utolsó három évtized vizsgálatai meggyőzően bizonyították, hogy hetenként legalább két alkalommal halételek fogyasztása, vagy megfelelő halolaj készítmények fogyasztása határozottan csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát.
2008. április 19. szombat 12:38 - Hírextra
A vérzsírcsökkentő orvosságokat ez nem pótolja, de kitünően kiegészíti - írják amerikai kutatók az egyik tekintélyes orvosi szaklapban.

A többszörösen telítetlen zsírsavak egyik csoportja, az omega-3-zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak és kedvezően befolyásolják a verőerek belső borítását adó sejteket, melyek az értágító nitrogéngázt termelik. Kőkorszaki őseink étkezésében ezek a zsírsavak alapvető szerepet játszottak és ma csak rajtunk múlik, hogy ezt igyekezzünk saját jól felfogott érdekünkben követni.

A Mayo Clinic Proceedings folyóiratban Dr. John H. Lee és munkatársai hosszú tanulmányban dolgozzák fel ezt a tudományos kérdést. Hangsúlyozzák, hogy ezeknek a zsírsavaknak, olajoknak a rendszeres fogyasztása segít megelőzni a szívinfarktust, de abban is nagy szerepe lehet, hogy ha valakinek valamilyen érbetegségét már kiderítették, késleltetni lehessen a kóros folyamat előrehaladását.

A kutatók kiemelik, hogy az Amerikai Szív Szövetség szerint ezeknek a halolajoknak bejuttatása a szervezetbe a főétkezések alkalmával a legegészségesebb, hetenként két-három főétkezésen ajánlott halat fogyasztani - de azt is leírják, hogy megfelelő halolaj-készítmények, kapszulák bevétele is hasznos és elfogadható.

Lee és kollégái azért emelik ki ezt, mert az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyező hatóság, az FDA, valamint több tudományos társaság az utóbbi években többször figyelmeztette az embereket, hogy számos táplálékkiegészítő, multivitamin szer nem használ az egészségnek, sőt némelyiknek kifejezett károsító hatását is kimutatták.

Most első alkalommal javasolják egy táplálékkiegészítő csoport adását azoknak, akik vagy nem szeretik a halat, vagy nem tudnak annyit enni belőle, amennyit az egészségük szempontjából célszerű volna. Az omega-3 zsírsavak hatékonyan csökkentik az érelmeszesedés szempontjából kedvezőtlen hatású vérzsírok, különösen a trigliceridek szintjét.

Ezeknek a zsírsavaknak az ereket és a szívet védő hatását három nagy vizsgálat bizonyította. Ezek keretében 32.000 vizsgált személy kapott véletlenszerű beosztás szerint vagy omega-3 zsírsav kapszulát, vagy ahhoz tökéletesen hasonlító, de hatóanyagot nem tartalmazó készítményt. A különböző vizsgálatok tanúsága szerint a hatásos kapszulát szedők csoportjában az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa előfordulása 19-45 százalékkal csökkent.

Mérések azt bizonyították, hogy ha valakinek az asztalára minden héten két alkalommal valamilyen halétel kerül, annak napi 400-500 milligramm jó hatású zsírsav jut a szervezetébe. Ha vérében az átlagosnál több a triglicerid, vagy már kimutatható szív- és érbetegségben szenved, akkor ajánlott még kapszula vagy olaj formájában további omega-3 zsírsavat bevenni. Ezt azonban mindenképp beszélje meg háziorvosával, vagy a szívgyógyásszal.

Dr. Lee és társainak tanulmánya azt is leszögezi, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszereket a halolaj nem helyettesítheti: ha valakinek orvosa szerint arra szüksége van, azokat szednie kell, de az omega-3 zsírsavak akár grillezett halfilé, akár kapszula formájában a hatásos gyógyszert is kedvezően kiegészíthetik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását