2024. április 18. - Andrea, Ilma

A környezet is befolyásolj a hipertóniát

A környezet, a szomszédság is befolyásolja a hipertónia kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók.
2008. július 23. szerda 08:27 - Hírextra
A tanulmány szerint, amely az Epidemiology című szaklapban látott napvilágot, azoknál az egyéneknél, akik jobb környéken élnek, ahol több a lehetőség a testedzésre, kisebb a bűnözés, s jobbak az élelmiszerüzletek, ráadásul kialakult egy helyi közösség, csekélyebb a rizikója a magas vérnyomásnak.

Ana V. Diez Roux, a Michigani Közegészségügyi Főiskola epidemiológiaprofesszora a jelenséget azzal magyarázza, hogy egy jobb környéken könnyebb az embereknek egészséges élelmiszereket vásárolni vagy testedzéssel foglalkozni.

A hipertónia kialakulásában a stressznek is jut szerep, amely nem engedi az egyént lazítani, elvonatkoztatni a napi problémáktól.

A michigani kutatók Ana V. Diez Roux professzorral az élen egy nagyszabású, a szív- és érrendszeri megbetegedések elterjedését vizsgáló felmérés adataira támaszkodtak. A vizsgálatban 2612 felnőtt vett részt, akik New Yorkban, Baltimore-ban, vagy Észak-Karolina Forsyth megyéjében éltek.

A vizsgált személyek esetében elemezték a lakókörzetüket is az otthonuktól számított egymérföldes (1,6 kilométeres) körben. A kutatók arra keresték a választ, hogy biztonságban érzik-e magukat a felmérés résztvevői, van-e a lakásuk közelében egy jó piac, ahol megfelelő a zöldség- és gyümölcskínálat, s lehet-e a szomszédságukban sétálni.

A résztvevőket arról is kérdeztek, hogy kialakult-e a helyi kisközösségben a "szociális kohézió", beleértve, hogy szomszédság mennyire barátságos, hajlandók-e egymásnak segíteni.

Ana V. Diez Roux és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik a leginkább "sétálható" környéken élnek, 25 százalékkal alacsonyabb a hipertónia kialakulásának kockázata azokhoz viszonyítva, akik "gyaloglásellenes" helyen laknak.

Hasonló különbségeket regisztráltak a kutatók, amikor azt vizsgálták, hogy mennyire biztonságos a környék, mennyire érhetők el az egészséges élelmiszerek, s milyen a szociális kohézió.

Mint Ana V. Diez Roux rámutatott, fontos a jó egészségügyi ellátás és a felvilágosítás. Ugyanakkor figyelmet kell fordítani a lakókörnyezetre is, így a bűnözés csökkentésére, a parkosításra, a jobb élelmiszerkínálatra azzal, hogy az embereknek egészségük védelmében könnyebb legyen meghozniuk a helyes döntést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását