2024. április 29. - Péter

Ünnepelnek az önkéntesek

Ifjúsági nappal, hegyi akadálytúrával és tavaszi nagytakarítással ünnepli mintegy tízezer fiatal a Közöd! Önkéntes Fiatalok Napját országszerte szombaton.
2008. április 18. péntek 15:04 - Hírextra

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) és a Nokia 2002 őszén indította el civil közösségépítő programját, amelynek része a Közöd! Önkéntes Fiatalok Napja. A program azzal a céllal indult, hogy erősítse a magyar fiatalok önkéntesség és közösségi tevékenységek iránti elkötelezettségét.
Bognár László, a DIA pr koordinátora a távirati irodának elmondta: a Közöd!-öt harmadik alkalommal rendezik meg. A programban idén országszerte közel 100 közösségi önkéntes projekt valósul meg. Szombaton Budapest 16 pontján több mint háromszáz, országszerte - mintegy 80 településen - pedig tízezer fiatal végez önkéntes tevékenységet.

A munkák közül a legnépszerűbb a nagytakarítás, szemétszedés, parkosítás. Nagyszénáson például az általános iskola diákjai a település legrendezettebb utcáját választják meg, a rédei iskolások pedig a községük és a szomszédos Bakonybánk utcáit, tereit tisztítják majd meg.

Több helyen rendeznek zenés ifjúsági fesztivált az Önkéntes Fiatalok Napján. Pécsett akadálytúrát, Tatabányán éjszakai focikupát rendeznek, Somogyapátiban pedig többek között Teddy-maci kivizsgálást tartanak a kicsiknek. Az Önkéntes Fiatalok Napjához kapcsolódóan a székesfehérvári Vörösmarty Rádió főiskolás munkatársai egy hónapon keresztül az önkéntességgel és a társadalmi felelősségvállalással foglalkoznak műsoraikban.

Az Önkéntes Fiatalok Napja idén is része a Global Youth Service Day világméretű kavalkádjának: Magyarországgal párhuzamosan többek között Franciaországban, Izraelben és Togóban is rendeznek hasonló megmozdulásokat.

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány először hirdette meg a Közöd! keretében az Iránytű Kampányt, amelyhez 50 szervezet és cég csatlakozott. A kampány célja, hogy minél többféle módon (honlap, fotókiállítás, kávéházi beszélgetések, fesztivál) bemutassa a civil szféra társadalmi felelősségvállalás területén példának tekinthető szereplőit és támogatóit.
Az együttműködők közt található az Artemisszió Alapítvány, a Menedék Alapítvány, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete és a Sláger Angyal Alapítvány is.

Az Iránytű Kampány része péntek esti Közöd! Fesztivál a budapesti Merlin Színházban. A fesztiválon nyitják meg az Iránytű Kampányhoz csatlakozott cégek és civil szerveztek képeiből álló fotókiállítást. Az eseményen közreműködik a Zuboly és a Nomada együttes. A fotókiállítás a Merlin Színházból indul országos vándorútjára: a DIA szándéka szerint a következő hónapokban Budapesten és több vidéki helyszínen lesz látható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását