2024. április 25. - Márk

Tüntetés készül a kenyérmajszolók ellen

A jeruzsálemi ortodox zsidókat felzaklatta egy bírói végzés, amely megengedte, hogy kenyeret árusítsanak a városban a zsidó húsvét (pészah) szombaton kezdődő, egy hétig tartó ünnepe alatt.
2008. április 18. péntek 08:56 - Hírextra
A zsidó húsvéti hagyományok egyik legszilárdabbika, hogy nem szabad kelesztett kenyeret enni az ünnep alatt. A bibliai zsidók Egyiptomból való kivonulásáról emlékeznek meg ezzel a szokással, arról, hogy a mitikus ködbe vesző elődöknek nagy sietve kellett elhagyniuk a fáraók földjét, nem volt idejük és módjuk megkeleszteni a tésztát. Az ünnep alatt csak kovásztalan kenyeret (pászkát) szabad fogyasztani a vallási hagyomány szerint.

Sok izraeli zsidó nem követi ezt a szigorú vallási szabályt. Vannak, akik nagy mennyiségű kenyeret halmoznak fel az ünnep előtt, hogy azalatt se kelljen nélkülözniük otthonukban ezt az alapvető eledelt, sőt vannak olyanok is, akik nem bújnak meg otthonuk falai között a kenyérmajszoláshoz, hanem jogukként akarják elfogadtatni, hogy akkor vehetnek és ehetnek a nyilvánosság előtt bármilyen elemózsiát, amikor kedvük szottyan.

Az ortodox zsidók viszont azt hajtogatják, hogy a kelesztett pékáruk eladása és kirakatba tétele a zsidó húsvét idején sérti vallási érzéseiket. A vita jól példázza azt az ellentétet, amely az ortodox és a világi zsidók között feszül, és amely Izrael társadalmi életének megannyi szegletére rányomja a bélyegét.

Az ortodoxoknak 1986-ban sikerült keresztülerőszakolniuk a parlamenten egy törvényt, amely betiltotta a kenyérfélék "nyilvános helyen történő" árusítását az ünnep idejére. Négy jeruzsálemi üzlethelyiségre bírságot róttak ki tavaly e törvény alapján. A tulajdonosok fellebbeztek a döntés ellen, s egy jeruzsálemi bíróság nekik adott most igazat. A bíró azzal érvelt végzésében, hogy a boltok és az éttermek "nem minősülnek nyilvános helyeknek".

Az ortodox zsidók mindenesetre nem nyugszanak bele a dologba. Tüntetésekre készülnek minden olyan bolt és étterem előtt, amely kelesztett kenyeret és más pékárut árusít, illetve szolgál fel az ünnepek alatt. Néhány üzlet és vendéglátóipari egység, amelynek szokása megszegni ezt a vallási tilalmat, fenyegető leveleket kapott az ünnep előtti napokban. A város ultraortodox polgármestere, Uri Lupoljanszki a tévékamerák előtt felkérte a világi zsidókat, hogy tartsák tiszteletben a vallásos közösség érzéseit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását