2024. május 3. - Tímea, Irma

Tíz nap alatt hatszor kapták el

Gépkocsijának megsemmisítésére ítélt egy cseh bíróság egy helyi sofőrt, akit tíz nap alatt hatszor kaptak rajta ittas vezetésen a rendőrök.
2008. április 18. péntek 18:10 - Hírextra

A Csehországban előzmények nélküli eset a dél-morvaországi Znojmo környékén történt. Annak ellenére, hogy az ötvenéves férfit a rendőrség minden esetben határozottan figyelmeztette: nem szabad már vezetnie, az illető fittyet hányva mindenre nyugodtan újra és újra a volánhoz ült. Végül is a rendőrség megelégelte a sofőr hajthatatlanságát, elkobozta autóját és bíróság elé vitte az ügyet. A znojmói járási bíró fél éves börtönbüntetést szabott ki a férfira és megsemmisítésre ítélte a 21 éves Audi márkájú gépkocsiját is.

"A börtönbüntetés jogos, mert a férfi ismételten szabotálta a hatóság döntését. A gépkocsit azért lehetett az elkobzás után megsemmisítésre ítélni, mert azt az illető újabb törvénysértésre használta fel" - magyarázta a nagy érdeklődést kiváltott esetet Lenka Drahokoupilová, a znojmói rendőrség szóvivője.

Csehországban ez az első ilyen eset, ezért a közvélemény és a média is nagy figyelmet szenteltek neki. A hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy a gépkocsi elkobzását a közlekedési szabályok két éve elfogadott módosítása teszi lehetővé. Az elkobzott autó megsemmisítését azonban csak a bíróság rendelheti el.

Az elmúlt két év alatt a rendőrség már több tucat autót kobozott el tulajdonosaitól. A média szerint azonban minden esetben olcsóbb, régi gépkocsikról volt szó, s a rendőrség egyelőre tartózkodott attól, hogy újabb és drágább gépkocsikat is elvegyen a tulajdonosaitól.

"Ha sok lesz az ittas vezető, nem kizárt, hogy rövidesen ez is megtörténhet" - jegyezte meg Blanka Kosinová, az országos rendőrparancsnokság szóvivője.

Az ittas vezetők tavaly mintegy 8000 balesetet okoztak Csehországban, amelyeknél több mint kéttucat ember veszítette életét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását