2024. április 25. - Márk

Parkolási és behajtási díjjal a környezetszennyezés ellen

Hegyi Gyula, az Európai Parlament MSZP-s tagja mai budapesti sajtótájékoztatóján azt javasolta, hogy a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásába a sikeres európai minták alapján vonják be a parkolási díjakat, illetve a személy- és teherautók behajt
2008. április 18. péntek 13:03 - Hírextra

- A jövő mindenképp az autóforgalom korlátozásáé, s egy ilyen modell egyszerre szolgálná a tömegközlekedés fejlesztését és a környezeti érdekeket.

A magyar EP-képviselő kiállt a budapesti teherautó-díj mellett. Érvelése szerint egyre több európai városban vezetik be azt a behajtási díjat, amelyhez hasonlót a Fővárosi Közgyűlés szed be - nálunk egyelőre csak a nehézgépjárművektől. Londonban például minden autóra kötelező a behajtási díj, de 1,2 tonna felett extra költséget kell fizetni. Az Egyesült Államokban az úgynevezett ""carpool" rendszer keretében a városba bevezető utakon bizonyos sávokat csak azok az autók használhatnak, amelyekben legalább 2 fő ül. Sok helyen az úgynevezett "alacsony kibocsátási zónákkal" szűrik ki a környezetre különösen káros járműveket a városokból.

Hegyi Gyula, az Európai Parlament tagja (MSZP) ennek szellemében előremutatónak tartja a fővárosban bevezetett behajtási díjat, s azt javasolja, hogy azt fokozatosan terjesszék ki a személyautókra is. Ugyanakkor érthetetlennek tartja, hogy a közigazgatási hivatal vissza akarja vonatni a főváros progresszív és környezetbarát rendeletét. A tüdőrákos és asztmás megbetegedések az elmúlt években, évtizedekben többszörösére nőttek Budapesten, s a dugók lassan lehetetlenné teszik a közlekedést a városban. A légszennyezés folyamatosan túllépi a megengedett normákat.

Hegyi Gyula szerint ilyen körülmények között Budapest demokratikusan választott képviselőinek joguk van megvédeni a város lakóit a légszennyezéstől. Az Európai Szocialista Párt kiáltványa éppen Hegyi Gyula indítványára fogadta el azt az ajánlást, amely a behajtási díj bevezetésére és a személyautó-forgalom csökkentésére sürgeti a tagállamokat.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását