2024. május 6. - Ivett, Frida

Ötven éves az ünnepség

Idén ünnepli ötven éves jubileumát a keszthelyi Újkori Helikoni Ünnepségek sorozata, az évforduló tiszteletére kiállítást nyitottak és könyvet jelentettek meg a szervezők Keszthelyen - hangzott el pénteki sajtótájékoztatójukon.
2008. április 18. péntek 12:44 - Hírextra

Cséby Géza, a Helikoni Rendező Bizottság titkára arról számolt be, hogy az idén április 24-én kezdődő, ezúttal is háromnapos összművészeti fesztiválon 18 kategóriában mutathatják be tudásukat a diákok. A hagyományoknak megfelelően valamennyi dunántúli iskolát meginvitálták a bemutatókra, így 140 intézményből mintegy négyezer diák vesz részt a jubileumi fesztiválon.

A tájékoztatón felidézték az 1817-re visszanyúló kezdeteket. Gróf Festetics György a helybéli diákok, valamint olyan neves dunántúli költők és írók, mint Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor, Dukai Takács Judit, Pálóczi Horváth Ádám és mások részvételével hívta életre a művészeti bemutatót, amely két évvel későbbi halálával azonban megszakadt.

Több mint száz esztendő múlva, a két világháború között több próbálkozás is volt a rendezvény újjáélesztésére, de csak 1958-tól sikerült újraindítani és felújítani a fesztivált három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére.

Az újkori helikonok ötvenedik évfordulója alkalmából könyv készült a fél évszázadról, az előszót a helikoni ifjúságnak kórusművet is komponáló Kodály Zoltán keszthelyi származású özvegye, Péczely Sarolta írta. Megnyílt az ötven évet bemutató események relikviáiból rendezett kiállítás, ahol fotókkal, dokumentumokkal, írásokkal mutatják be a nagy hagyományokkal rendelkező keszthelyi művészeti fesztivál múltját.

Cséby Géza elmondta: a megnyitó ünnepségen emlékművet avatnak az évforduló tiszteletére, a városban 1921-ben felavatott Helikoni Emlékmű szomszédságában. Ezen az estén pedig visszatérnek Keszthelyre a korábbi évtizedek helikoni győztesei, akik között jó néhány, ma már ismert művész is lesz.

A zsűribe azóta is gyakran meghívott Balázsovits Lajos helikoni szavaló volt valaha, akárcsak Oszter Sándor, Vándorffy László vagy a közgazdász Petschnig Mária Zita. A Helikonon is zongorázott Vukán György és Lányi Péter, de egymás utáni alkalmakkal győzött a két tapolcai "megasztár", Tóth Vera és Tóth Gabi is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását