2024. április 27. - Zita

Értekezik az MSZDP

A magyarországi szociáldemokrácia kezdetei a XIX. század utolsó évtizedeire vezethetők vissza. Az önálló párttá válás dátuma 1890. december 7., ekkor tartotta Budapesten alakuló kongresszusát a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP).
2008. április 18. péntek 11:51 - Hírextra

Az itt elfogadott Elvi Nyilatkozat célul tűzte ki a tőkés társadalom megszüntetését és a termelőeszközök köztulajdonba vételét, a politikai szabadságjogok és az általános választójog, valamint a munkásvédő törvények kivívását, egyben hangsúlyozta a párt nemzetközi jellegét. Az MSZDP a továbbiakban a II. Internacionálé tagpártjaként tevékenykedett, napjainkban pedig a Szocialista Internacionálé tagja.

A tömörülés 1922 és 1948 között parlamenti képviselettel rendelkezett, 1939-től Szociáldemokrata Párt (SZDP) néven működött. Az 1944. március 19-i német megszállás után a szervezetet betiltották, majd 1945 után részt vett a koalíciós kormányokban. 1948. június 12-én a Magyar Kommunista Párttal való erőltetett fúziója révén alkotóeleme lett a Magyar Dolgozók Pártjának. Az 1956-os forradalom idején újjáalakult az SZDP, ám 1956. november 4. után felhagyott a legális ténykedéssel.
A rendszerváltás idején Magyarországon is újjáéledt a szociáldemokrácia, ám szervezetileg sokáig szétaprózott maradt. Az 1990-es évek belső csatározásai, viszályai, szakadásai és egyesülései nyomán napjainkra két jelentősebb, nevében is szociáldemokrata tömörülés maradt "állva". Az egyik az 1989-ben alakult, majd 1997-ben a Kéthly Anna Szociáldemokrata Párttal egyesült, magát "történelminek" nevező Szociáldemokrata Párt (SZDP), amely nevével is utalni kíván a magyarországi szociáldemokrácia évszázados múltjára. A kapitalizmus "nem marxista, demokrata" kritikáját vallja, s Kéthly Anna, Peyer Károly örökségét tartja követendőnek. Elnöke Sztankovánszki Tibor, akit a 2007. májusi pártkongresszus újraválasztott tisztségében.

A másik, a most szombaton pártértekezletet tartó, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) nevet viselő tömörülés, amely 1993-ban jött létre a korábbi, hasonló nevű MSZDP, a Független Szociáldemokrata Párt és a Szociáldemokrata Néppárt egyesülésével, elnöke 1994 októbere óta Kapolyi László. E párt kész az együttműködésre a Magyar Szocialista Párttal, amit Kapolyi így fogalmazott meg egy internetes hírportálnak adott 2008. áprilisi interjújában: "Az MSZP-vel kötött együttműködés szerint elfogadjuk az MSZP-nek a szociál-liberális elveket valló megállapodását addig, míg ez a szociál-liberális mezőben marad, de feltétlenül elhatároljuk magunkat a neoliberális elvektől". Legutóbb 2007 decemberében kötött együttműködési keretmegállapodást a két párt. Az MSZDP-nek ifjúsági szervezete is van, a Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom (SZIM). A pártnak jelenleg kevés megyében van igazán kiépült, erős szervezete, ám az új belépések, illetve az utóbbi időkben megszaporodott átlépések a MSZP-ből növelik jelentőségét.

A magyarországi szociáldemokrácia képviselői az eddigi választások alkalmával a maguk illetve pártjuk jogán nem tudtak bekerülni a parlamentbe. Az MSZP-vel kötött megállapodás alapján, pártja képviseletében, az MSZP-frakció tagjaként egyedül Kapolyi László MSZDP-elnök kapott parlamenti mandátumot 2002-ben a Magyar Szocialista Párt területi, 2006-ban pedig országos listájáról.

A korábban MSZP-s képviselő Hárs Gábor ez év márciusi átlépésével az MSZDP jelenleg 2 parlamenti mandátummal rendelkezik. Kapolyi László pártelnök abban bízik - az MSZDP jelenlegi növekedését előrevetítve -, hogy 2010-ben önállóan is bejuthat a párt az Országgyűlésbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását