2024. április 19. - Emma

Százmillió forintos olajlopást derítettek fel

100-150 millió forint értékben lopott benzint és gázolajat egy tízfős csoport a Mol százhalombattai olajfinomítójának rendező-pályaudvaráról; a rendőrök elfogták a lopásban közreműködő vasutasokat és azt a férfit is, aki a lopott benzint felvásárolta - je
2008. április 17. csütörtök 18:18 - Hírextra

Bucsek Gábor százados elmondta: a Mol tavaly nyáron tett feljelentést, hogy a Dunai Finomítóból kikerülő vasúti tankerekből körülbelül 50 millió forint értékben dézsmáltak ismeretlenek benzint, illetve gázolajat.

Az NNI-nél külön nyomozócsoport alakult az ügy felderítésére, a 11 gyanúsítottat a rendőrök szerdán vették őrizetbe. A gyanúsítottak közül tízen a Dunai Finomító melletti vasúti rendező-pályaudvaron dolgoztak például biztonsági őrként, forgalmi szolgálattevőként. A gyanúsítottak közül öten részletes beismerő vallomást tettek.

Eszerint 2006 januárjától folyt a szervezett olajlopás: a finomítóból kilépő iparvágányon éjszaka a rendező-pályaudvarra húzta a szerelvényt a lopásban közreműködő mozdonyvezető, majd az egyik tankert lekapcsolták, és olyan helyre húzták, ahol lecsapolhatták. A bűnözők célszerszámot is készítettek a lopáshoz, amellyel a tanker plombájának megsértése nélkül fejthették le alkalmanként a 2-3 ezer liter benzint, illetve gázolajat. Előfordult, hogy egy héten hatszor is megcsapolták a finomítóból kilépő vasúti szerelvényt.

Miután megcsapolták a tankert, azt visszatolták a szerelvényhez, ami folytatta útját a célállomásra, és csak az államhatáron észlelték, hogy jelentős mennyiség hiányzik a tankerből. A lefejtett benzint egyébként a bűnözők 30 literes marmonkannákba töltötték, és egy személyautóban szállították el a helyszínről.

Az ellopott benzint, illetve gázolajat egy orgazda vette át, aki - a rendőrség közlése szerint - olajforgalmazással is foglalkozott, és feltehetően belföldön értékesítette a lopott olajat. A rendőrök a tíz vasutas mellett őt is őrizetbe vették tegnap.

A rendőrség a vallomások alapján úgy becsüli, hogy az okozott kár akár 100-150 millió forint is lehet. A rendőrség üzletszerűen, bűnszövetségben, jelentős értékre elkövetett lopással gyanúsítja a férfiakat, előzetes letartóztatásukról pénteken dönt a bíróság. Tettükért akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatnak.

A rendőrök szerdán tízezer liter benzint is lefoglaltak a pályaudvaron, illetve egy lakóingatlanban marmonkannákban további háromezer litert. A vám- és pénzügyőrség emiatt jövedéki orgazdaság gyanúja miatt indított eljárást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását