2024. április 29. - Péter

Nukleinsav alapú teszt a transzfúziós vér tesztelésére

A vér és a vérkészítmények adása megfelelően alkalmazva életmentő, ám magában hordozza a különböző emberi vírusfertőzések átvitelének lehetőségét, a veszély ellen az elmúlt évtizedekben sokat tettek, a kockázat azonban tovább csökkenthető a nukleinsav ala
2008. április 17. csütörtök 18:30 - Hírextra
A vérkészítmények biztonsága a donorok megfelelő kiválasztásával, majd szűrésével kezdődik, nincs azonban száz százalékos szűrési biztonság - mondta a Szegedi Tudományegyetem Transzfúziológiai Tanszékének vezetője egy tudományos konferencián.

Hozzátette: ennek oka a szűrőtesztek nem kellő érzékenysége vagy hiánya, illetve az ablakperiódusnak nevezett időszak.

A fertőzés bekövetkezte és a szűrő teszt pozitívvá válása között eltelt időt nevezik ablakperiódusnak. A transzfúzióval leggyakrabban a vírusos májgyulladás kórokozóját viszik át, de ritkán még ma is előfordulhat a HIV (az AIDS vírusa), vagy egyéb fertőzések átvitele is. A hagyományos módszerekkel a fertőzés és a vírus jelenlétének kimutatása között a HIV esetében átlagosan 24, a fertőző májgyulladás esetében 59-70 nap telik el - tudatta az egyetemi docens.

A transzfúziós vírusátvitel kockázatát a nukleinsav alapú teszteléssel végzett szűrővizsgálattal tovább lehet csökkenteni, a módszerrel az ablakperiódus a HIV és a hepatitis C vírus esetében 7-11, a hepatitis B vírusnál 40 napra rövidíthető. A módszer lényege, hogy a vírusban lévő, csak a vírusra jellemző nukleinsavat speciális sokszorosítás után igen nagy érzékenységgel lehet kimutatni - közölte Vezendi Klára.

1985 előtt, amikor a vérzékenységben szenvedőket nem gyárilag előállított vírusinaktivált készítményekkel kezelték a hazai betegek 82 százaléka fertőződött hepatitis C vírussal, huszonnyolcan pedig HIV-vel. 1987 óta azonban új HIV, 1990 óta pedig új hepatitis fertőzés nem történt a vérzékenységben szenvedők körében - mondta a szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását