2024. március 29. - Auguszta

Farkastotem, Semmi művészet és Tánciskola

Egy kínai szerző különleges témájú sikerkönyve, valamint Esterházy Péter és Grecsó Krisztián új kötetei köré szerveződik a Magvető Kiadó programja a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon április 24. és 27. között.
2008. április 17. csütörtök 13:48 - Hírextra

Az új helyszínen, a Millenáris parkban rendezendő könyves seregszemle második napján mutatja be a kiadó a Jiang Rong álnéven jegyzett Farkastotem című kötetet Csányi Vilmos etológus társaságában.

Boldizsár Ildikó, a regény szerkesztője az MTI-nek elmondta: a Kína díszvendégsége apropóján kiadott mű témája szokatlan és különleges, nyelvezete azonban nem különbözik az európai szerzők írásaiban megszokottól. Hozzátette: a hatalmas pusztában játszódó történetben átértékelődik az ember és a természet kapcsolata.

Az 1960-as évek kulturális forradalma alatt végbemenő cselekmény abba az időbe visz vissza, amikor az ember még felelős volt a teremtett környezetért. A farkaskölyök felneveléséről, és ezáltal az élettel való számvetésről szóló rendkívül izgalmas történet lassan, ráérősen bontakozik ki a csaknem hétszáz oldalas kötet lapjain - fűzte hozzá Boldizsár Ildikó. Megemlítette, hogy a regényt eredeti kínai nyelvből fordította Zombori Klára.

Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó vezetője a Farkastotem című kötetről korábban elmondta: a könyvet az egymilliárdos országban először ötezer példányban adták ki, azóta azonban hivatalos és nem hivatalos úton több millió emberhez jutott el az álnéven jegyzett regény. Az eposzi értékű és mértékű alkotás szerzője azóta sem fedte fel magát.

A fesztivál első hétvégi napján, április 26-án Esterházy Péter új kötetének bemutatóját tartja a Magvető Kiadó. A Semmi művészet című írásból maga a szerző olvas fel részleteket a Millenáris Teátrumban, majd a Jövő Házában dedikálja is a regényt, amelyben irónia, szépség, történelem, aranycsapat, apa, nagymama, nagynéni, nagybácsi, anya, élet és halál, főként halál, de az nagyon szépen megírva jelenik meg. A könyvben a Kossuth-díjas íróra oly jellemző motívumok közül a családtörténeti szál, a plátói szerelem, a házastársi szeretet és az önreflektív szövegvilág egyaránt helyet kap - olvasható a kiadó összegzésében.

A Semmi művészet című kötettel egy időben jelenik meg a mű hangoskönyv-változata: a sok humorral, reflexióval, önreflexióval, szomorú és vidám történetekkel fűszerezett írást maga az író, Esterházy Péter olvassa fel.

Vasárnap, április 27-én Grecsó Krisztián új kötetét, a Tánciskola című regényt mutatja be a Magvető Kiadó. A Jövő Háza Szabó Magdáról elnevezett termében Sárközy Bence szerkesztő és Sándor Pál filmrendező beszélget a szerzővel, aki később dedikálja is köteteit.

Grecsó Krisztián korábban elmondta: új könyvében a fővárosi és vidéki lét közötti egyre élesebb, generációk, családtagok és barátok között tetten érhető konfrontáció jelenik meg.

"Azon az első, igazán problémás nyári délutánon, mikor Voith József utolsó éves ügyvédbojtár először csalódott nagybátyjában, a bácsi csüggedten mustrálgatta kertjükben a szilvafákat, mert mulatságot tartottak rajtuk a lepkekabócák" - hangzik a kötet első mondata.

Grecsó Krisztián elismerte, hogy a mondat valóban a világirodalom legszebb első mondatának, a Száz év magány című Marquez-regény első sorainak "óvatos koppintása".

Vasárnap gyermekirodalmi programot is rendez a Magvető Kiadó: Tóth Krisztina, Szabó T. Anna és Varró Dániel verseskönyvének, a Kerge ABC című kötetnek tartják dedikálással egybekötött zenés bemutatóját.

Jövő csütörtökön kezdődik a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek új helyszínére, a Millenáris parkba több mint harminc országból csaknem ötszáz könyves cég érkezik. A jubileumi könyvfesztivál fővendége idén Bret Easton Ellis amerikai író, díszvendég országa pedig Kína lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását