2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elkelt az aranytojás

Az európai Aranytojás díjátadó ünnepségre Magyarországon elsőként került sor. A Fauna Egyesület látványos ceremónia keretében jutalmazott négy magyar céget, amiért nem használ kegyetlen tartásból származó ketreces tojást.
2008. április 17. csütörtök 15:47 - Hírextra

Magyarországon elsőként adták át az európai Aranytojás Díjat a SPAR Kereskedelmi Kft-nek, a Marton Tésztaüzem Kft-nek, Lázár Vendéglőjének és a McDonald"s Étteremhálózat Kft-nek. A díjazottak szélesítik az olyan elkötelezettek táborát, mint az Unilever, a McDonald"s Europe, az Európai Parlament és további húsz vezető európai vállalat, melyeket április 16-án jutalmaztak Brüsszelben.

A Compassion in Word Farming (CIWF) és a Fauna Egyesület azokat az európai élelmiszeripari vállalatokat jutalmazza Aranytojás Díjjal, amelyek áttérnek a nemketreces tojás forgalmazására és felhasználására. A tavalyi díjazottak előző évben több mint 5 millió tojótyúkot szabadítottak ki a ketrecből, az ideiekkel együtt ez a szám már 10 millióra nőtt.

Annak ellenére, hogy egyre növekvő mértékben állítanak elő etikus tojást, Európában a tojótyúkok háromnegyede még mindig ketrecbe zsúfoltan él. Magyarországon a tojótyúkok körülbelül egyharmadát tartják ketrecben.

Több mint 300 millió tojótyúk él Európában, melnyek háromnegyedét tartják kegyetlen körülmények között ketrecben. A madarak egy A4-es lapnál kisebb területen, összezsúfolva, megfosztva minden természetes viselkedési formától tengetik napjaikat.

"Célunk, hogy 2012-re a ketreces helyett mélyalmos tartású baromfi farmról eredő tojást használjunk fel, mert a gazdasági állatok jólétéért folyó törekvések mellett teszünk hitet. Emellett a tojás beltartalmának és minőségének javulását várjuk, valamint a vásárlók igényeinek kívánunk megfelelni." nyilatkozta Kétyi Károly, a Marton Tésztaüzem Kft vezetője.

"A SPAR etikus kereskedelmi vállalat, mely 17 éve van jelen Magyarországon. Sikertörténetének alapja, az a tudatos kereskedői attitűd, melynek lényege: vevőinek csak a legfrissebb árut kínálja, legjobb minőségben, kedvező áron, az élelmiszerbiztonságra helyezve a hangsúlyt. A vásárlói igényeket maximálisan figyelembe vesszük, elsőként karoltuk fel az egészséges életmód népszerűsítését is. Ebbe a filozófiába illeszkedik az állatbarát gazdálkodásból származó élelmiszerek, így a jobb minőségű mélyalmos, szabad tartású, és bio tojások előnyben részesítése." Saltzer Kornél, Ügyvezető igazgató, SPAR Magyarország Kft.


"Magyarországon fél éve indítottuk az élelmiszeriparral való együttműködés kialakítását, amit hosszú távra tervezünk. Nagyon örülök annak, hogy máris négy hazai cég elkötelezte magát, amellyel több mint fél millió hazai tojótyúkot menekítettek ki a ketrecből, vagyis a teljes állomány kb. 15%-át." hangsúlyozta Zmeskál Zita, a Fauna Egyesület tojótyúk projekt vezetője.


További információ:
www.thegoodeggawards.com

Kiadó: Fauna Egyesület

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását