2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bihari Mihály alkotmányos újításokat akar

Több ponton is megújítaná a népszavazás intézményét az Alkotmánybíróság elnöke. Bihari Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: szűkíteni kellene a referendumra bocsátható kérdések, valamint a kezdeményezők körét, míg kötelező érvényű népszavazá
2008. április 17. csütörtök 10:36 - Hírextra
Több ponton is megújítaná a népszavazás intézményét az Alkotmánybíróság elnöke. Bihari Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: szűkíteni kellene a referendumra bocsátható kérdések, valamint a kezdeményezők körét.

Az Alkotmánybíróság elnöke kiemelte: a kötelező érvényű népszavazás helyett inkább a vélemény-nyilvánító lenne célszerű, vagy pedig a kötelező erejű népszavazásnál a jelenlegi 200 ezerről fel kellene emelni a szükséges aláírások számát, hogy még erősebb legyen a referendum megtartásának társadalmi támogatottsága.

Bihari Mihály szerint nem azt kellene szabályozni és felsorolni, hogy miben nem lehet népszavazást tartani, inkább azt, hogy milyen kérdésekben legyen kötelező a referendum. Példaként említette a nemzetközi szervezethez vagy katonai szervezethez való csatlakozásról vagy kilépésről szóló referendumot.

Az Alkotmánybíróság elnöke kiemelte: a kormánynak lehetővé kellene tenni, hogy egy Országgyűlés által már elfogadott, de sok vitát kiváltó törvényről megerősítő népszavazást kezdeményezzen.

Ne vitázzanak az alkotmányos szervek

Bihari Mihály íratlan szabálynak nevezte, hogy a kiemelt alkotmányos szervek ne folytassanak vitát egymással.

Ha a kiemelt alkotmányos szervek elkezdenek politikai és szakmai vitát, abból a politikai szervek lejáratódása következik - vélekedett. A március 9-ei népszavazás után ugyanis Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, valamint több kormánytag élesen bírálta az Alkotmánybíróságot.

A testület elnöke hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság nem jó vagy rossz politikai döntés között választ, hanem alkotmányos vagy alkotmányellenes döntés között.

Bihari Mihály kiemelte: az Alkotmánybíróság még nem kritizálta a kormányt, annak semmilyen szakpolitikáját, és csupán alkotmányellenesség okán vizsgálhatja a kormány döntését.

A testület azt az íratlan szabályt akarta kifejezni, hogy a legfelső kormányzati és állami szervezetek a korrekt együttműködés és a másik hatáskörének tiszteletben tartásával viszonyuljanak egymáshoz - tette hozzá.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását