2024. április 19. - Emma

Az Ardennek gyöngyszeme

Az Ardennek hegység gyöngyszemeként is emlegetik Spa belgiumi fürdővárost, ahol Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön tesz látogatást. Az egykori termálváros, amelynek neve közszóként az angol szótárakba is bekerült, egykoron európai uralkodók és n
2008. április 17. csütörtök 11:31 - Hírextra

 A várost és gyógyvizének jelenlétét a helytörténészek ismerete szerint már a római történetíró, idősebb Plinius megemlítette meg egy Krisztus előtt 70-ben kelt művében.

Kedvelt utazócélponttá Nagy Péter cár 1717-es látogatásával járt, de már előtte üdült ott például 1580-ban Michel de Montaigne, 1584-ben III. Henrik, 1645-ben René Descartes, 1654-ben II. Károly brit uralkodó, 1655-ben pedig Krisztina svéd királynő. II. József, a "kalapos király" 1781-ben már Európa kávéházának keresztelte el a helyet, utalva előkelőségére és felkapottságára.

Giacomo Casanova kétszer is hosszan időzött Spa városában, amelyet Lajos Fülöp francia király - Napóleon ellenlábasa - 1798-ban rövid időre ideiglenes lakhelyévé is tett. Az első világháborúban II. Vilmos egyik főhadiszállásaként szolgált a város, amelyet az elmúlt másfél évszázadban az európai államfők java részétől kezdve Naszreddin perzsa sahon át Victor Hugóig hírességek újabb hada csodált meg.

Tüdőműtétjét követően, tíz éve ott lábadozott Václav Havel akkori cseh államfő. Nem sokkal előtte - inkognitóban - Helmut Kohl korabeli német kancellár is járt Spában.

A fürdőhely nevét ma a sportszeretők is gyakran emlegetik, mert nyaranta - a magyar futam környékén - Forma-1-es világbajnoki futamot rendeznek ott.

Akik azonban nem a motorzajra vágynak, azoknak az Ardennek zöld ereje - erdői, forrásai, parkjai - biztosítanak nyugalmat és felhőtlen pihenést.

A fürdők mellett a város ékessége a kaszinó is, ahová Sólyom László ebédmeghívása is szól. Helyi fogalmak szerint a kaszinó - amellyel Németalföldön szinte minden nagyobb város rendelkezik - jóval több mint játékterem. Egyfajta művészetek palotájáról van szó, amelyben hangversenyeket, színházi bemutatókat, kiállításokat egyaránt rendeznek, de közéleti eseményeknek is méltó helyszínt biztosít.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását