2024. április 29. - Péter

Átcuccoltak az orrszarvúk

Sikerült új helyükre költöztetni az orrszarvúkat a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A művelet egy hetet vett igénybe. Az állatok közül kettő - a felnőtt hím és a fiatal nőstény - már a múlt héten hajlandó volt átsétálni új istállójába, de Lulu a felnőtt
2008. április 17. csütörtök 20:38 - Hírextra
A három szélesszájú orrszarvút azért költöztették el, mert az elmúlt hetekben befejezték annak a komplexumnak a kivitelezési munkálatait, amelyben mostantól kezdve az orrszarvúk is élnek.
Az effajta költöztetéseket állatkerti körülmények között általában altatásban végzik, ezúttal azonban erre nem volt lehetőség, mert Lulu vemhes, így az altatás és a daruzás túlzott kockázatot jelentett volna - tudatta közleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Az állatok így saját lábukon sétáltak át az új istállóba. Mivel a régi és az új kifutó nem szomszédos egymással, az állatkerti szakemberek egy 120 méter hosszú, ideiglenes "folyosóval" kötötték össze a két létesítményt. Az oldalfalat a legtöbb helyen 3,5 tonnás betonelemekből alakították ki, amelyet az Állami Autópálya Kezelő Zrt. adott kölcsön.

Az állatok átengedése egy hete kezdődött meg. A tavaly januárban született, Layla nevű kis orrszarvút viszonylag könnyen rá tudták venni, hogy a "folyosón" át új helyére sétáljon. Ehhez elsősorban tejre volt szükség, valamint a gondozóra, aki cumisüveggel a kezében folyamatosan hátrált az új létesítmény felé. A kicsi végig követte a cumisüveget, így húsz perc alatt át lehetett vinni az új helyre - igaz, eközben tizenöt liter tejet ivott meg a kilencszáz kilogrammos orrszarvú.
Easyboy, a felnőtt hím némileg bizalmatlanabb volt, ami minden állatnál természetes olyan esetben, ha a megszokott helyéről teljesen ismeretlen, újszerű környezetbe kerül. A gondozók gyümölcsökkel, zöldségekkel és szénával igyekeztek ösztönözni, és törekvésüket háromnegyed óra elteltével siker is koronázta.

Amint arra a szakemberek is előre számítottak, Lulu, a nőstény átköltöztetése volt a legbonyolultabb, hiszen a három állat közül a felnőtt nőstény a legbizalmatlanabb az új dolgokkal szemben. Az átengedés tehát úgy zajlott, hogy a folyosóban haladva az állatnak néhány méter után elege lett a sok új ingerből, és inkább visszafordult. A következő próbálkozásnál már kicsit messzebb merészkedett régi férőhelyéről, de aztán megint visszatért régi otthonába. Egy-egy alkalommal csak pár méterrel került közelebb a célhoz, így a gondozók - kisebb szüneteket beiktatva - újabb és újabb kísérletet tettek Lulu átcsábítására. Szerda estére már sikerült elérni, hogy a nőstény orrszarvú gond nélkül végigment a "folyosón", csupán az új istálló belső terébe vezető ajtón nem volt hajlandó bemenni. Csütörtökre azonban ez is sikerült, így most már mindhárom állat az új férőhelyen van.

Az új létesítmény, a Szavanna-komplexum megnyitására májusban kerül sor. Az ötezer négyzetméteres kifutóval, és számos istállóval ellátott épületben részint meglévő nagypatások - zsiráfok, orrszarvúk - kapnak korszerűbb férőhelyet, részint pedig új állatok, különféle antilopok és gazellák érkeznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását