2024. május 9. - Gergely

Kibújik az állam a HÉV modernizációja alól

A fővárosba befutó három HÉV-vonal gazdaságossá tételére, az utazóközönség jobb kiszolgálására szakértői bizottságot alakítanak ki az ebben érdekelt intézmények és önkormányzatok, a cél a vonatkozó törvényjavaslat előkészítése - közölte csütörtökön Szűcs
2008. április 17. csütörtök 20:31 - Hírextra
A HÉV-vonalakon naponta több mint 100 ezren utaznak, ám a pályatestek elöregedtek, a kocsik több mint 30 évesek, ezért nem elég vonzó a HÉV az utazóközönségnek. A HÉV veszteséges, a korszerűsítéshez több pénzre lenne szükség, de a jelenlegi jogszabályok "kibúvót adnak" az államnak e kötelezettsége teljesítése és az alól, hogy forrásokat biztosítson a modernizáláshoz - mondta a közgyűlési elnök a szakmai egyeztetés utáni budapesti sajtótájékoztatón.

Az erre vonatkozó törvénymódosítás előkészítésében a 16 érintett önkormányzat, a BKV és az illetékes tárcák képviselői is részt vesznek. A közgyűlés elnöke arról is szólt, hogy a HÉV-vonalakban érintett önkormányzatok saját költségük terhére készek a peronok, kiszolgáló létesítmények felújítására, ám ehhez további egyeztetésre van még szükség.

Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a HÉV-járatok másfél-két milliárd forinttal növelik a vállalat veszteségeit. Ugyanakkor tavaly például 3,3 milliárd forintot fordítottak a korszerűsítésekre. Azonban ahhoz, hogy szívesebben utazzanak HÉV-en az emberek, új kocsikra, P+R parkolók kialakítására, a járatok és az elővárosi vonatok menetrendje összehangolására van szükség ahhoz, hogy gyorsabban juthassanak el úti céljukhoz az utasok. Ehhez további egyeztetéseket tartanak a következő hetekben - közölte a vezérigazgató-helyettes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását